İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 748690263 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Üniversitelinin Çilesi De Başlıyor

Kategori Kategori: Konaklama - Yurt | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 595435 Okunma | Yazar Yazan: admin | 13 Eylül 2007 03:31:40

Binbir güçlükle üniversiteyi kazanan onbinlerce öğrenci, büyük kentlerde barınma sorunu yaşıyor.

Binbir güçlükle ÖSS engelini aşıp üniversiteli olan gençler özellikle büyük kentlerde barınma sorunu yaşıyor. Yurtlardaki yatak sayısı, öğrenci sayısının kat kat altında.

Büyük bir yarış sonunda ÖSS’yi kazanarak üniversiteyi kazanabilen öğrenciler için kayıt ve barınma çilesi başladı. Öğrencilerin barınma sorunu özellikle İstanbul gibi merkezlerde büyük bir sorun haline dönüştü.

Başka şehirlerden İstanbul’a gelen binlerce öğrenci bir taraftan kaydını yaptırırken diğer taraftan kara kara barınma sorununu nasıl çözeceğini düşünüyor.

Üniversiteye bu kapıdan girilir

Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden İstanbul Üniversitesi’nde 3 Eylül’de başlayan ve 10 Eylül’e kadar sürecek olan öğrenci kayıt işlemleri yapılan yeni düzenlemelerle tam bir şenlik havasında geçiyor.

Beyazıt Kampusu’nün ana giriş kapısında asılı duran “Üniversiteye bu kapıdan girilir” yazılı dev pankart hem öğrencilerin hem de anne babaların heyecanını bir kat daha artırıyor. Bu yıl diğer yılların aksine Avcılar yerine Beyazıt Kampusu’nde gerçekleşen kayıt işlemleri için İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü her ayrıntıyı düşünmüş. Öğrencileri stresten uzaklaştırıp rahatlamalarını sağlamak için kayıt işlemlerinin yapıldığı rektörlük binasında klasik müzik yayını yapılıyor.

Yurt önceliği kızlarda

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak bir hafta içinde 10 bin 800 yeni öğrencinin kayıt yaptıracağını söyledi. İstanbul Üniversitesi’nin Avcılar’da 1300 öğrenci kapasiteli yurdu olduğunu da hatırlatan Prof Parlak, “Kredi ve Yurtlar Kurumu’na başvurup da çıkmamış olanları yurtlarımıza yerleştiriyoruz. Önceliği kız öğrencilerimize veriyoruz” diye konuştu.

Türban tartışmasıyla ilgili de konuşan Prof. Parlak şöyle konuştu: “Gündemimizde türban diye bir şey yok. Biz demokratik, laik, Cumhuriyet yasaları neyi emrediyorsa onu yapıyoruz.”


ÖĞRENCİLERLE REKTÖR İLGİLENDİ

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Mesut Parlak, kayıt sırasında bazı öğrencilerle bizzat ilgilendi, sohbet etti. Üniversite kapısında karşılanan öğrenci ve velilere çay, soğuk içecek, çikolata gibi ikramlar yapılıyor. Gruplar halinde kayıt masalarına alınan öğrencilerin işlemleri kısa sürede bitiriliyor. Rektör Parlak eskiden saatler süren bu işin şimdi 20 dakikada sonuçlandığını söylüyor.


600 YTL aylıkla 3 çocuk okutacak

İstanbul Üniversitesi’nin tarihi giriş kapısının hemen dışında çocuklarını bekleyen velilerin heyecanı ve gururu da yüzlerinden okunuyor. Ancak bazı dargelirli veliler çocuklarının okul masraflarını nasıl karşılayacaklarını şimdiden düşünmeye başlamış. Şenol Çelik adlı Fatsalı inşaat işçisi de bu velilerden. 3 çocuk babası Çelik, en büyük kızı 19 yaşındaki Şengül’ün okuyabilmesi için gecesini gündüzüne katmış. Kızı da babasını emeklerini boşuna çıkarmamış, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazanmış.

Aylık gelirinin 600 YTL olduğunu söyleyen Şenol Çelik, tüm güçlüğe rağmen kızının Hukuk okumasından mutlu. Çelik sorularımızı yanıtlarken şunları söyledi: Ekmeğimizi paylaşacağız. Kazancımın çoğu kızıma gidecek; azı bize kalacak. Yeter ki o hiçbir şeyden garip kalmasın, okusun. Daha arkada iki çocuğum var. Onları da okutacağım.

Şengül Çelik ise “Ailemin fedakarlıklarının farkındayım” diyor ve ekliyor: “Açıkçası İstanbul beni biraz korkutuyor. Çok sakin bir yaşantımız vardı Fatsa’da. Ama televizyonlarda görüyorum, İstanbul çok farklı bir şehir. Ve ben artık bu şehirde yaşamayı öğreneceğim. Yurt için Kredi ve Yurtlar Kurumu’na başvurdum, yedek listede 3 binlerdeyim. En büyük dileğim yurt çıkması.”


Kaydını yaptıranlar nerede kalacağını düşünüyor

Üniversite kapısının dışında heyecan yüksek. Peki ya içerde? Kayıt işlemlerini yaptıran öğrenciler son olarak üniversite kapısından çikolota, tişört, şapka gibi küçük hediyelerle uğurlanıyorlar. Biz de öğrencilerle özellikle başka şehirlerden İstanbul’a gelen öğrencilerle konuştuk...


İstanbul’dan korkuyorum

Amasya’da çok sakin bir yaşantımız vardı. Burada hayat çok farklı. Bu yıl yurtta kalabilirsem çok iyi olacak, önümüzdeki yıl bir arkadaşımla birlikte eve çıkmayı düşünüyorum. Açıkçası İstanbul beni de ürkütüyor.


Hayalim gerçekleşti

Tekirdağlıyım. En büyük hayalim olan tıp fakültesini kazandım. Ailem benimle gurur duyuyor. Ama artık sevinci bir kenara bırakma zamanı geldi, çünkü gerçeklerle yüz yüze geldim. Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan haber bekliyorum. Özel yurtlara baktım, 750 ila 1000 lira arasında birkaç tane buldum. Ama ben tek kişilik odada kalmak istiyorum, malum derslerim ağır.


400 lira kirayla ev tuttuk

Sinop’tan geldim. Hem annem hem de babam memur. Yıllardır bütçemizi bugüne göre hazırlamaya çalıştık. Ama evdeki hesap yine de uymuyor. Yurt çıkmadı. Benim gibi Sinop’tan gelen bir arkadaşımla Avcılar’dan 400 lira kirayla bir ev tuttuk. Ev tutmak özel yurtta kalmaktan daha hesaplı. Annelerimiz şimdi tüp, bardak, tabak gibi evimizin ihtiyaçlarıyla ilgileniyor.


Özel yurtlar çok pahalı

Bursa’lıyım. Kredi Yurtlar Kurumu’ndan elim boş dönünce üniversitenin yurdu için başvuruda bulundum. Ancak özel yurtları da araştırıyorum. Aylık 1000 lira istiyorlar, verdikleri de sadece haftaiçi kahvaltı. Ailem zaten İstanbul’a geldiğim için huzursuz. Geceleri sokağa çıkma, tanımadğın kimselerle oturma diye tembih üstüne tembih ediyorlar.


Yatak kapasitesi az

* Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun 219 yurdunda toplam 200 bin 416 öğrenci kalıyor. İstanbul gibi bir megakentte ise yatak kapasitesi sadece 6 bin 477.

* Aylık 66 ila 210 lira arasında değişen fiyatlarda yatak ücreti; 180 ila 420 lira arasında değişen fiyatlarda da depozito ücreti ödeniyor.

* Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurtlarından faydalanamayan öğrenciler ise ikinci adres olarak bağlı bulundukları üniversitelereni yurtlarına başvuruyor. Eğer oradan da da olumlu cevap alamazlarsa vakıf yurtlarına ya da özel yurtlara yöneliyorlar.

 

 | Puan: 10 / 4 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan