İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 729288600 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

İTÜ de KKTC'ye üniversite açıyor

Kategori Kategori: Üniversite | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 509687 Okunma | Yazar Yazan: admin | 30 Kasım 2007 01:18:34

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) KKTC'de eğitim-araştırma yerleşkeleri kurmasına ilişkin çerçeve protokolün onaylanması hakkındaki kanun tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

İTÜ, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden (ODTÜ) sonra KKTC'de üniversite kuran Türkiye kökenli 2. yüksek öğretim kurulu olacak.

İTÜ'nün KKTC'de eğitim-araştırma yerleşkesi kurmasına yönelik TBMM Başkanlığı'na sunulan tasarıya göre, KKTC Hükümeti yerleşke için yeterli büyüklükteki arazi veya binaları öncelikle tahsis etmeyi veya gerektiğinde kiralamayı taahhüt edecek. Hükümet, İTÜ yerleşkesinin tesisi ve faaliyetleri için, KKTC'deki devlet ve vakıf üniversiteleri için öngördüğü tüm teşvikleri sağlayacak. İTÜ-KKTC eğitim-araştırma yerleşkelerinde, lisansüstü ve lisans eğitimlerinde ilk hedef olarak 6 bin öğrencinin eğitim görmesi planlanıyor.

Burada eğitim gören öğrenciler, gerektiğinde İTÜ'nün İstanbul'daki birimlerinde de eğitim alabilecek. Eğitim ve araştırmanın her kademesinde, KKTC Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) ile İTÜ'nün işbirliği esas olacak.

Üniversiteye öğretim elemanları olarak, İTÜ ve YÖDAK ile işbirliği içerisinde uygulanacak 4 yıllık programda başarılı olan KKTC'li öğrenciler öncelikle olarak kabul edilecek. İTÜ-KKTC birimlerinin eğitim ve AR-GE ile yurt ve lojman gibi tesislerin yapımına destek, KKTC'ye dönük projeler için ayrılacak ödenekle sağlanacak. Ayrıca, verilecek eğitim, diğer faaliyetler ve cari harcamaları karşılamak üzere özel bir fon oluşturulacak. Fon, öğrenci ücretlerinden, döner sermaye ve faaliyet gelirlerinden, bağış ve yardımlar ile bu kaynakların nemalandırılmasından ve bu maksatla ayrılacak ödenekten elde edilecek gelirlerden oluşacak. Fon, İTÜ-KKTC Yönetim Kurulu tarafından yönetilecek.

İTÜ

KKTC eğitim-araştırma yerleşkeleri, İTÜ'nün mevzuat ve usulleri göz önünde tutularak, akademik ve idari bakımdan özerk bir yapıya sahip bulunacak. İTÜ-KKTC Yönetim Kurulu, başkan dahil 7 üyeden oluşacak. İTÜ rektörü tarafından profesör unvanlı İTÜ öğretim üyeleri arasından atanan yönetim kurulu başkanı, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile YÖDAK nezdinde, yetki ve sorumlulukları açısından rektör sıfat ve statüsüne sahip olacak. İTÜ-KKTC'de öğrenim görecek öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavla seçilecek. Mezun olacak öğrencilere, İTÜ-KKTC diploması verilecek.

Türkiye ile KKTC arasındaki "İTÜ'nün KKTC'de Eğitim-Araştırma Yerleşkeleri Kurmasına İlişkin Çerçeve Protokolü" 2 Temmuz 2007'de imzalanmıştı.

Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden ODTÜ de 2 yıl önce kurduğu Güzelyurt Yerleşkesi'nde eğitimlerine devam ediyor.

 

 | Puan: 10 / 1 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan