İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 732508215 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Bir öğrencinin üniversiteye hazrılığının maliyeti

Kategori Kategori: SBS - KPSS - ALES | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 399462 Okunma | Yazar Yazan: admin | 21 Aralık 2007 03:05:55

Üniversiteye hazırlananların sınav, dershane ve kırtasiye harcamalarının, ailelere yıllık maliyetinin yaklaşık 1 milyar 120 milyon YTL'ye ulaştığı, kayıt dışı harcamaların eklenmesi ile bu miktarın daha da arttığı bildirildi.

Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin ''eksiklerini giderme ve kendilerini yeniden eğitme'' talebinin, ''özel dershaneler'' ve ''özel öğretmenler'' tarafından karşılandığının bilinen bir gerçek olduğunu söyledi. Öğrencilerin yüzde 71.8'inin dershaneye gittiğini, yüzde 16.5'inin ise hem dershaneye kayıt yaptırıp hem de özel ders aldığını belirten Boğa, yükseköğretim önündeki yığılma arttıkça, bu sektörün genişlediğini, özel öğretmenliğin de buna paralel ''illegal bir biçimde kurumsallaştığını'' ifade etti.

 Boğa, dershaneye devam eden öğrenci sayısının 940 bin 928 olduğunu ve bu sektörde 51 bin 692 öğretmenin görev yaptığını ifade ederek, ''Bunun yanında özel ders veren öğretmenleri de buraya dahil edecek olursak sayının 100 bini bulacağı ortadadır'' dedi.

Dershane sektörünün devletin ortaöğretim kurumlarında iyi yetişmiş öğretmenlerini aldığını vurgulayan Boğa, şöyle konuştu: ''Devletteki görevini bırakmayan ve ek iş olarak özel ders vermek zorunda kalan öğretmenlerimiz de azımsanmayacak bir sayı oluşturuyor. Ayrıca sınavların tek amaç haline gelmesi sonucu, öğrencilerin okullarına devam etmeyerek dershanelere gitmesi ve ortaöğretimin son sınıflarını adeta boşaltan etkiler yaratmasına yol açmaktadır. Bu tür bir etkileşme sonucu, 'özel dershaneler' ortaöğretimin açıklarını kapatacak bir işlev görmek için yola çıkarken, ortaöğretimin kalitesini daha da düşüren etkiler yaratmakta ve kendine olan gereksinmeyi güçlendirmektedir.''

Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, üniversiteye giriş sınavı sisteminin ailelere maliyetinin, dershane ücretini öğrenci başına ortalama bin 800 YTL olarak temel aldıklarında yapılan hesaplamaya göre, dershane ve kitap-kırtasiye harcamalarıyla 1 milyar 3 milyon 371 bin YTL'yi bulduğunu vurguladı. Boğa, sadece sınavın ailelere toplam maliyetinin 116 milyon 66 bin YTL olmasıyla bu rakamın yaklaşık 1 milyar 120 milyon YTL'yi bulduğunu, araştırmaların kayıt dışı harcamaların eklenmesi halinde bu miktarın daha da artacağını gösterdiğini söyledi.

 

 | Puan: 8 / 3 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan