YÖK, yeni kurulan üniversitelerdeki öğretim görevlisi açığını kapatmak için uzaktan eğitim yöntemini geliştiriyor. Uzaktan eğitim telekonferans yöntemiyle yapılacak. Özellikle doğu bölgelerindeki üniversitelerde öğrencilere merkez illerdeki akademisyenler ders verebilecek.
Telekonferans yöntemiyle uygulanan uzaktan eğitim adı verilen sistemde, farklı mekanlarda öğretim görevlisi ve öğrenciler var. Ancak mekanları farklı olsa da ders işleme yöntemleri aynı. Öğretim görevlisi yine ders analtıyor, öğrenciler dinleyip soru soruyor...
Öğrenciler coğrafi olarak ayrı yerlerde olsa bile öğretim üyesine ders malzemesine ulaşabiliyor.
Uzaktan eğitim YÖK'ün yeni projelerinden. Parojenin amacı öğrenci ve öğretmenlerin farklı mekanlarda da olsa ders işlemelerini sağlamak. Uzaktan eğitim sistemnini açıköğretimden farkı ise öğrenci ve öğretmenin aktif olarak derse katılabilmesi.
Bu yönteme başvurulmasının nedeni ise öğretim üyesi açığı .
YÖK üyesi, Ali Ekrem Özkul, "Uçan profesörler vardı. Uzaktaki üniversitelere gidip ders veren öğretim üyeleri vardı. Bunun yerine sanal hocalardan söz edebiliriz" dedi.
Uzaktan eğitim sistemine ilişkin çalışmaları yürüten Özkul'a göre, artık uçan hocaların yerini sanal hocalar alacak, özellikle de yeni kurulan üniversitelerde..
Çünkü son iki yılda kurulan 41 üniversitede profesör sayısı yetersiz.
Uzaktan eğitim yöntemiyle Hakkari ve Şırnak'taki üniversitelerde öğrencilere Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ndeki bir hoca ders verecek.
Özkul, "Bulundukları mekanlardan Mardin'deki Hakkari'deki üniversitelere ders veren hocalarımız olacaktır" diye konuştu.
Sadece Doğu'daki üniversiteler değil, uzaktan eğitim sistemini kuran her üniversite bu uygulamadan yararlanabilecek. Teknik alt yapının olması bu sistem için yeterli. Telekonferans sistemin maliyetiyse 5 ile 10 bin YTL arasında değişiyor.
YÖK uzaktan eğitim için şimdi ders verebilecek öğretim elemanlarını arıyor. Eğer hazırlıklar tamamlanırsa yarıyıl tatili sonrasında birçok yeni kurulan üniversitede uzaktan eğitim verilecek.