Kategori: SBS - KPSS - ALES | 
 0 Yorum | 
 522205 Okunma | 
 Yazan: admin | 05 Aralık 2008 22:30:28
ÖSS'ye hazırlanan kız öğrenciler, erkeklere göre daha öfkeli oluyor.Selçuk Üniversitesi (SÜ) Öğrenci Psikolojik Danışma Merkezi, üniversiteye  hazırlanan 202 öğrenci üzerinde yaptığı araştırmada, kız öğrencilerin erkeklere  göre daha öfkeli olduğunu belirledi.
SÜ Öğrenci Psikolojik Danışma  Merkezi görevlisi Dr. Selahattin Avşaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SÜ  Teknik Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Engin Deniz, SÜ Ahmet Keleşoğlu  Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Dr. Ercan Yımaz ile birlikte Öğrenci Seçme  Sınavı'na hazırlanan öğrencilere yönelik bir çalışma yaptıklarını  söyledi.
Öğrenci Seçme Sınavı'nın (ÖSS) en basit ve yalın şekilde,  gençleri üniversiteli ve bir meslek sahibi yapmak için sıkı bir maraton şeklinde  tanımlanabildiğini belirten Avşaroğlu, ''bu maratonda çok uzun bir süreç, uzun  soluklu çalışma ve bilgi yükleme, motivasyon ve yarış vardır. Bu sınavda belli  bir puan alma beklentisi gençleri ve ailelerini yakından ilgilendirmektedir''  dedi.
Yaptıkları çalışmada öğrencilerin ''psikolojik belirti  düzeylerini'' anlamanın yanı sıra cinsiyet değişkenine göre farklılaşma durumunu  da tespit etmeye çalıştıklarını ifade eden Avşaroğlu, şunları  kaydetti:
''Araştırma grubu bir ortaöğretim kurumunu bitirmiş, sadece  dershaneye giden 93 kız ve 109 erkek olmak üzere toplam 202 öğrenciden oluştu.  Araştırmada, kız öğrencilerin yakınmaları, anksiyete, depresyon, öfke ve fobik  anksiyete yakınmaları, erkek öğrencilere göre daha fazla olarak karşımıza çıktı.  Diğer psikolojik belirti altboyutlarında manidar bir farklılığın olmadığı  bulundu.''
KIZ ÖĞRENCİLER DAHA AGRESİF  OLABİLİYOR
Velilerin, sınava hazırlanan çocuklarına karşı daha  akılcı yaklaşmaları, onların genel özelliklerini iyi analiz ederek  değişiklikleri gözlemeleri, sınav sürecinde onlara yardımcı olmaya çalışmaları  gerektiğini vurgulayan Avşaroğlu, şöyle devam etti:
''Çalışmada veri  toplama aracı olarak Psikolojik Belirti Ölçeği kullanıldı.Yaptığımız  araştırmanın sonuçlarına göre kız öğrencilerin psikolojik kökenli fizyolojik  yakınmaları, kaygı, depresif ve öfke belirtileri erkek öğrencilere göre daha  fazla. Bu nedenle veliler, çocukların kendi başlarına (sorunları)  çözemeyecekleri ve başa çıkamayacakları endişesi taşıyorlarsa uzman kişilere,  rehberlik ve psikolojik danışma servislerine başvurmaları gerekir.''  (AA)
Bu sınav sürecinin hem kız, hem de erkek öğrenciler üzerinde ciddi  baskılar yapabileceğinin unutulmaması gerektiğini belirten Avşaroğlu, erkek  öğrenciler daha rahat gibi görünse de onlarında psikolojik desteğe ve  yüreklendirilmeye ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.