İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 729977116 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Ermenice dersler 2009'da başlıyor

Kategori Kategori: Üniversite | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 419524 Okunma | Yazar Yazan: admin | 13 Aralık 2008 11:11:52

YÖK üniversitelerde ilk Ermenice bölümlerin 2009'da başlamasına karar verdi.

YÖK üniversitelerde ilk Ermenice bölümlerin 2009'da derslere başlamasına karar verdi. Böylece halen kapalı olan Ermeni arşivleri açıldığında okuyabilecek uzman da yetişmiş olacak.

Türkiye ile Ermenistan milli futbol takımları arasındaki 2010 Dünya Kupası eleme grubu karşılaşması ile birlikte başlayan açılıma bir katkı da Yükseköğretim Kurulu'ndan (YÖK) geldi. YÖK, iki üniversitenin 2009-2010 akademik yılı kontenjanları içine Ermenice bölümleri almasına karar verdi. Böylece önümüzdeki yıl ilk kez üniversitede “Ermenice” ve “Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü” eğitimi almak mümkün olacak.

ERMENİ EDEBİYATI BÖLÜMÜ

Erivan-Ankara arasındaki olumlu havaya katkı yapacak karar YÖK Yürütme Kurulu tarafından alındı. Ermenice bölümü için talepler ise üniversitelerden geldi. Trakya Üniversitesi ve Nevşehir Üniversitesi'nin talepleri olumlu karşılandı ve bu iki üniversitenin ilgili bölümlerine öğrenci alımı için vize çıktı. Buna göre YÖK, Trakya Üniversitesi'nin Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde Ermenice Anabilim Dalı kurulmasına ve Ermenice Lisans programı açılmasına onay verdi. Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacak olan bölümün kontenjanı 20 öğrenci olarak belirlendi. Nevşehir Üniversitesi'nde de 20 öğrenci alınacak bölümlerde dersler 2009 yılının Eylül ayında başlayacak.

DIŞİŞLERİ'NDEN OLUMLU GÖRÜŞ

Üniversitede Ermenice eğitim için önemli bir adım atan YÖK, karar öncesi konuyu Dışişleri Bakanlığı'na da bir yazı ile sordu. Dışişleri Bakanlığı da olumlu görüş bildirdi. YÖK geçen yıl da Boğaziçi Üniversitesi'nin Ermenice'yi seçmeli ders olarak okutmasına izin vermişti. Genelkurmay Başkanlığı'da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu Komutanlığı'nda subaylar için Ermenice kursu düzenlemişti.

ARŞİVLER İÇİN HAZIRLIK

Ermenice yükseköğretimin, ilerleyen zamanlarda arşivlerin açılması durumunda Ermeni arşivlerini okuyabilecek Türk akademisyenler yetişmesini hedeflediği de belirtildi. Erivan'daki ve Boston'daki Ermeni arşivleri halen kapalı tutulurken, Kudüs'deki Patrikhane Arşivi ise sadece belli kişilere açık. Türkiye, arşivlerin açılması durumunda arşivleri doğrudan inceleyebilecek Ermenice bilen Türk uzman sayısını da artırmış olacak.

SARKİSYAN İSTANBUL'A GELECEK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye-Ermenistan maçı nedeniyle Erivan'a gitmesinin ardından başlayan diplomatik girişimlerinin ardından Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 14 Ekim 2009'da İstanbul'da oynanacak rövanş maçına geleceğini açıkladı.

Yeni Şafak

 

 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan