İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 732218099 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

500 milyon bütçeli İÜ rektörünü arıyor

Kategori Kategori: Üniversite | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 498171 Okunma | Yazar Yazan: admin | 13 Aralık 2008 11:16:35

İstanbul Üniversitesi'nde 16 Aralık'ta rektörlük seçimi yapılacak. Bu seçim, İÜ'nün 61 bin öğrencisi, 5 bin 500 akademisyeni ve 500 milyon YTL'lik bütçesiyle gerçekten 'büyük' bir seçim.

FİGEN YANIK'ın haberi

Rektörlük seçimini 16 Aralık'ta yapacak olan İstanbul Üniversitesi'nde 1974'ten bu yana koltukta tıp fakültesi kökenliler oturuyor. Seçimde 2 bin 500 öğretim üyesi oy kullanacak.

İstanbul Üniversitesi, 11 ayrı yerleşkede 17 fakültesi, 12 yüksekokulu, 21 araştırma ve uygulama merkezi, 52 bin lisans, 9 bin lisansüstü öğrencisi, 5 bin 500 akademisyeni ve yaklaşık 500 milyon YTL'lik bütçesiyle Türkiye'nin en büyük üniversitesi. 2009 mali yılı bütçesinde İÜ'nün bütçesi 486 milyon 779 bin YTL olarak açıklandı. Buna vakıflar, otoparklar, döner sermaye ve sosyal tesislerden elde edilen gelir de eklenince toplamda 500 milyon YTL'yi geçiyor. Bu dev bütçeden bilimsel araştırmalar ise çok küçük bir pay alıyor. Döner sermaye gelirlerinden Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'ne yılda 35 milyon YTL aktarılıyor. Araştırmacılara verilen destek ise sadece 15 milyon YTL.

SON KARAR GÜL'ÜN
İÜ rektörlük seçimlerinde 1974'ten itibaren 'tıp'çılar bayrağı diğer fakültelere kaptırmadı. 2005'ten bu yana rektörlük yapan Prof. Dr. Mesut Parlak yaş haddinden dolayı tekrar aday olamayacağı için görevi 18 Ocak 2009'da devredecek. 13 adayla tarihinde ilk kez bu kadar çok adayın katıldığı rektörlük seçimi 16 Aralık'ta gerçekleştirilecek. Seçime katılacak 2 bin 500 öğretim üyesinin oylarıyla belirlenecek altı adayı YÖK Genel Kurulu üçe indirecek ve bu isimler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulacak. Nihai kararı Cumhurbaşkanı Gül verecek.

 

Yarışta 13 aday yer alacak

 

Çapa Tıp Fak. Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Akyüz, eski Devlet Bakanı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahat Andican, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, eski Çapa Tıp Fak. Dekanı Prof. Dr. Faruk Erzengin, Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gediz Akdeniz, Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülçin Bermek, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Erdin, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Ulualp, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Melih Boydak, Çapa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Keçer, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Uludağ, YÖK Üyesi ve Cerrahpaşa Tıp Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yunus Söylet ve İletişim Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysel Batmaz.

Adaylar arasında sadece bir kadın var

Prof. Dr. Mustafa Keçer (Çapa Tıp Fak. Dekanı)
Eski rektörlerden Kemal Alemdaroğlu ve Mesut Parlak'ın desteklediği belirtilen 61 yaşındaki Prof. Dr. Mustafa Keçer, "Üniversitemizin rektörü, ekip ruhu ile hareket edebilmelidir" diyerek oy istiyor.

Prof. Dr. Kenan Ulualp (Cerrahpaşa Tıp Fak.)
Daha önce dekan yardımcılığı yapan 46 yaşındaki Prof. Dr. Kenan Ulualp'in rektörlük hedefleri arasında adil, saygın ve huzurlu bir çalışma ortamı var.

* Prof. Dr. Gülçin Bermek (Diş Hekimliği Fak.)
13 rektör adayı arasında tek kadın Prof. Dr. Gülçin Bermek. Seçilirse İÜ tarihinde ilk kadın rektörü olacak. 54 yaşında. Diş hekimliğinin yanı sıra halk sağlığına da yıllarca hizmet eden bir akademisyen. Prof. Dr. Mesut Parlak'ın 2005'te başlayan rektörlük döneminde Akademik Kurul Başkanı oldu. Fakülteler arası koordinasyonlarda aktif rol oynadı.

* Prof. Dr. Melih Boydak (Orman Fak.)
Birleşmiş Milletler Çevre Ödülü sahibi. Daha önce de rektör yardımcılığı yapmıştı. 65 yaşında. Prof. Dr. Boydak, "Ana stratejimiz üniversitemizi dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alma vizyonuna ulaştıracak sosyal, kültürel ve bilimsel ortamı yaratmaktır," diyor.

* Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu (Cerrahpaşa Tıp Fak.)
Bedri Rahmi ve Sabahattin Eyüboğlu'nun yeğeni. 50 yaşında. 1986'da İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde hizmete başladı. Halen İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi. Prof. Dr. Eyüboğlu'nun rektörlük vaatlerinin başında öğretim ve araştırmada nitelik ve verimliliğin yükseltilmesiyle bilimsel yayın yapan hocalara mali destek verilmesi geliyor.

* Prof. Dr. Ahat Andican (Cerrahpaşa Tıp Fak.)
Bir dönem öğretim üyeliğinden ayrılıp devlet bakanlığı da yaptı. 58 yaşında. Üniversitede çalışan akademik personele ve diğer personele bu kurumun üyesi olmaktan gurur duyabilecekleri bir sosyal yaşam alanı oluşturulması gerektiğini söylüyor, "Üniversitenin bütçe yapılanması değiştirilmeli" diyor.

* Prof. Dr. Veysel Batmaz (İletişim Fak.)
"2009'dan sonra İÜ'yü bölüm başkanları ve anabilim dalı başkanları yönetecek" diyen Prof. Dr. Veysel Batmaz, üniversite içinde hak arayışları ve verdiği hukuk mücadeleleriyle tanınıyor. Parlak'la yıldızları barışmadı. Vaatlerinin başında "Üniversitede ne olup biterse, hepsinin herkes tarafından bilineceği ve soruşturmaların gizlenmeyeceği" geliyor.

* Prof. Dr. Yunus Söylet (Cerrahpaşa Tıp Fak.)
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın aile doktoru. Hükümet kontenjanından YÖK üyesiydi. Rektör adaylığının ardından gelen yoğun eleştiriler nedeniyle YÖK üyeliğinden ayrıldı. Rektör seçiminin en güçlü adayı olarak gösteriliyor. 52 yaşında. Bilimsel çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Prof. Dr. Söylet, üniversitede özel ilköğretim okulu açmayı vaat ediyor.

* Prof. Dr. Ali Akyüz (Çapa Tıp Fak.)
Genel cerrahi alanında Türkiye'nin sayılı doktorlarından biri. 37 yıldır İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde. Yedi yıldır da anabilim dalı başkanlığını yapıyor. 63 yaşında. Akademisyenin, akademik kriterler dışındaki kriterlerle değerlendirilmeyeceğini, atamaları geciktirilmeden gerçekleştirileceğini taahhüt ediyor.

Üzmez ile üzülmüştü

Prof. Dr. Seyfettin Uludağ (Cerrahpaşa Tıp Fak.)
Vakit yazarı Hüseyin Üzmez'in tahliye edilmesini sağlayan Adli Tıp raporuna imza atan altı isimden biri olması çokça eleştirildi. Tabip Odası hakkında soruşturma başlattı. Üçüncü kez rektör adayı olan Uludağ, "Öğretim üyesi, öğrenci ve halkımızı yan yana getirecek üniversite kenti oluşturacağız" diyor.

Sabah

 

 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan