İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 729279074 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

ÖSS'de her dersten ayrı sınav

Kategori Kategori: YGS ve LYS Haberleri | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 362121 Okunma | Yazar Yazan: admin | 19 Şubat 2009 21:58:26

Önümüzdeki sene ÖSS'de her dersten ayrı sınav yapılacak...

Önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacak olan üniversite sistemindeki değişikliği anlatan Prof. Dr. Ünal Yarımağan, iki basamaklı olacak sınavın ilk basamağında çok daha fazla soru sorulacağını ve her ders için ayrı süre verileceğini belirtti.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2010 yılından itibaren uygulamaya konulacak iki aşamalı üniversiteye giriş sınavının birinci basamağının mevcut sistemdeki ilk dört testin soru sayısının biraz daha artmış, ikinci basamağının da eskiden uygulanan iki basamaklı sistemin gelişmiş hali olduğunu belirtti.

Toplam beş ayrı sınav uygulanacağını ifade eden Yarımağan, birinci aşamanın Nisan başlarında, ikinci aşamanın da Haziran sonlarında iki hafta sonu cumartesi ve pazar günü gerçekleştirilmesinin planlandığını bildirdi. Yarımağan, “Yeni sistem eskinin tam gelişmiş hali olacak” dedi.

SORU TÜRÜ AYNI

Yarımağan, yeni sistemde soru türlerinin değiştirilmediğini, tüm soruların yine çoktan seçmeli test şeklinde olmaya devam edeceğini ancak ders düzeyinde ve o dersten daha çok soru yöneltilerek bir ölçme yapılacağını vurguladı. Yarımağan, “Öğrenciler bir sınavda birbiriyle ilgisiz konulardan değil, birbiriyle ilgili birkaç dersten sorulara cevap verecek. Ölçmeyi eşit sürelerde yaparak, ders puanlarının karşılaştırılabilir puanlar olmasını sağlayacağız. Yani, ölçme değerlendirme açısından daha sağlıklı bir sistem oluşturuyoruz. İleriye dönük olarak da çoktan seçmeli test soruları dışındaki soru türlerinin sorulabileceği bir ortam yaratmaya, bunun altyapısını oluşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

PUAN TÜRÜNE GÖRE

Yarımağan, birinci aşamanın sonunda adaylar için sözel, sayısal ve eşit ağırlıklı olmak üzere üç puan türü hesaplanacağını ancak bu puanların aralıklarının ne olacağının henüz belirlenmediğini bildirdi. Birinci aşamadaki puanlarla meslek yüksekokulları ve açıköğretime gi-rilebileceğini ifade eden Yarımağan, ayrıca bazı lisans programlarına da bu puanlarla gi-rilebilmesine yönelik düşünceleri olduğunu söyledi. Sınav soru sayısının ve sınav süresinin ise değişmeyeceğini kaydetti.

Puanlar derslere göre hesaplanacak

Ayrıca yeni sistemde soru kitapçıkları derslere göre ayrılacak ve öğrenciye ayrı ayrı verilecek. Yarımağan, “Sınavda adaylara Fizik sorularını vereceğiz belli bir süre sonra alıp, Kimya sorularını, ardından diğer dersin sorularını vereceğiz. Bu durumda bütün adaylar mesela Fizik sorularını aynı sürede cevaplayacak. Dolayısıyla Fizik notları, eşit sürelerde cevaplanacağı için birbiriyle karşılaştırılabilir notlar olacak” diye konuştu.

BEŞ SINAV YAPILACAK

Birinci aşamada başarılı adayların ikinci aşamaya başvurma hakkı kazanacağını kaydeden Yarımağan, ikinci aşamada dört ana alanda sınav yapılacağını, yabancı dil sınavının da ayrıca gerçekleştirileceğini ifade etti. Yeni sistemde Matematik-Geometri, Fen Bilimleri, Edebiyat-Coğrafya ve Sosyal Bilimler sınavları olacak ve aday, bu dört sınavdan hangilerine gireceğini belirterecek. Örneğin Mühendislik okumak isteyen Fen Bilimleri grubundan girecek. Yabancı dil puanıyla öğrenci alan programlara gitmek isteyen adaylar ise sadece yabancı dil sınavına girecek. Bir aday isterse bu beş sınavın beşine de girebilecek.

 

 | Puan: 10 / 2 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan