İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 731994378 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Konservatuvar Bilmecesi

Kategori Kategori: Üniversite | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 843091 Okunma | Yazar Yazan: admin | 18 Ağustos 2007 23:09:30

Milli Eğitim Bakanlığı, Bakan Hüseyin Çelik'in, konservatuvarlara bağlı ilköğretim ve liselerin kapatılmasını istediği yönündeki haberlerin asılsız olduğununu savunurken sanatçılar arasında tartışma yaşandı. MEB'in, üniversitelere gönderdiği yazı ise konunun, konservatuvarların ilköğretim bölümlerini kapsadığını ortaya koyuyor.

ALTI ÜNiVERSİTE KAPANIYOR
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Mustafa Çandır, Çelik'in yanlış anlaşıldığını savundu. Çandır, söz konusu düzenlemenin Bilkent, Trakya, İstanbul, Hacettepe, Çukurova ve Uludağ Üniversiteleri'nin, "Sahne Sanatları Fakültesi, Müzik Hazırlık ilköğretim Okulu"na yönelik olduğunu bildirdi.

İŞTE MEB'İN GÖNDERDİĞİ YAZI
MEB'in, YÖK aracılığı ile üniversitelere gönderdiği yazı ise konunun, konservatuvarların ilköğretim bölümlerini kapsadığını ortaya koyuyor. Sözkonusu yazıda böyle deniliyor:

"Konservatuvarlar bünyesindeki birçok ilköğretim okulu, Özel Öğretimi Kurumları Kanununa göre kurulmadığı dolayısıyla özel öğretim kurumu statüsünü taşımadıkları halde eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu okulların, 2007- 2008 öğretim yılının başlamasından önce bitecek şekilde işlemlerini tamamlamaması halinde, 5580 sayılı kanunun ilgili maddesine göre denetlenip noksanlıklar sebebiyle kapatılacağı ve 5237 sayılı kanunun 263'üncü maddesi uyarınca ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağını bildirilmesinin uygun ve gerekli olduğu belirtilmiştir.

Herhangi bir mağduriyete meydan verilmemesi bakımından 5580 sayılı Özel Ö?retim Kanunu hükümlerine göre kurulumlarını tamamlamıp, ancak eğitim öğretime devam eden okullar ile birlikte bünyesinde hazırlıkk ilk ve ortaöğretim okulu bulunduran konservatuvarlaryn durumlarynyn yukaryda açyklanan hususlar da gözönünde bulundurularak değerlendirilmesi gerekmektedir."

MEB'in kararı sanatçıları ayaklandırdı

Tan Sağtürk: Sanatı yok eder

Milli Eğitim Bakanlığı üniversitelerin bünyesindeki devlet konservatuarlarına bağlı ilköğretim ve lise bölümlerini kapatacağına ilişkin iddia, sanatçıları ayağa kaldırdı. Ünlü balet Tan Sağtürk Hürriyet'e, "Türkiye'de sanatı yok edecek bir karardır. Yetenekli çocuklarımızınn önünü tıkayarak, yurtdışınana yönelmelerine neden olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Konservatuar Mezunları Dayanışma Derneği Başkanı Alper Kafa ise kararın, Türkiye'de gelişmekte olan sanatı baltalayacağını belirtti. Kafa, "Konservatuarları kapatacak bir baba yiğit gelmedi. Konunun çok yakın takipçisiyiz. Bir çiviyi söktürtmeyiz" dedi. Görüşlerini sorduğumuz sanatçılar Hürriyet'e şunları söyledi:

SANATÇI YETİŞTİREMEZSİNİZ

Tan Sağtürk: Atatürk'ün açtığı yolun kapanması demektir. şu anda konservatuarlar 10 yaşında öğrenci alıyor. Ben sekiz yaşında başladım. şimdi bu ya?laryn bile geç oldu?unu görüyorum. Türkiye'de zaten elle sayılabilecek kadar az olan konservatuarlardan ortaokul ve liseyi çekerseniz sanatçı yetiştiremezsiniz. Ama mutlaka bakanın bir bildiği vardır ve bunun alternatifini üretecektir. Çünkü bunun tersinin yapılması mümkün değil. Futbolda da 18 yaşında bir genci alıp futbolcu yapacağız diye karar verirseniz, bizim dünya şampiyonluğu hayal olurdu. Bu da aynı durum. Türkiye'de sanatçının gelişmesini yok eder. Konservatuvarlar, çocukların sanat alanında yetişmesi için tek adrestir. Kapanırsa çocuklarımızı mecburen yurtdışına göndereceğiz. O zaman da Avrupa ülkeleri yetenekli çocuklarımızı kapmış olacak.

YAPSINLAR DA GÖRELİM BAKALIM

Gazanfer Özcan: Böyle bir şeyin doğru olduğuna bile inanmıyorum. Ne fayda sağlayacakmış, konservatuarların kapanması Milli Eğitim Bakanlığına. Yapsınlar da görelim bakalım. Bir yandan seviniyorduk gençler iyi biri eğitim alıyor, konservatuarlarda olgunlaşıyor diye. Tiyatroya ve yan kollarına faydalı olmaya çalışıyorlardı. Yolları kesilir ve önlerine büyük bir engel çıkar. 'Allah iyi etsin 'demekten başka diyecek bir şey yok. Çok yanlış bir karar. Böyle bir düşünceye ihtimal bile vermek istemiyorum. Hayretler içinde kaldım.

BİR ÇİVİSİNİ SÖKTÜRMEYİZ

Alper Kafa: Türkiye'de devlet konservatuarlarını kapatacak bir baba yiğit daha dünyaya gelmedi. Konunun çok yakın takipçisiyiz. Konservatuarların bir tane çivisini söktürtmeyiz. 1936'dan beri var olan eğitimin ortadan kaldırIıması, kesinlikle söz konusu değildir. Türk ve AB mahkemelerinde gerekli bütün yasal girişimi yaparak gerekli cevabı vereceğiz. Devlet konservatuvarları özel okul statüsüne dönüştürülüyor. Eğitim birliğinin bozulmasından bahsediyor. Bırakın konservatuarı, şemdinli'deki okulla Çankaya'daki okulun eğitim birliğini denkleştirsin Milli Eğitim Bakanı. Çocukları bilerek özel okula yönlendiriyorlar. Çelik'in bu tutum ve tavırlarını yadırgıyorum.

KÜÇÜK YAŞTA EĞİTİM ZORUNLUDUR

Rengim Gökmen: Fiziksel eğitimin gelişimine dayalı olarak küçük yaşlarda eğitim verilmesi zorunludur. Dünyada her yerde de bu yaşlarda eğitim verilir. 20'li yaşlarda birini alıp sanat alanında yetiştirmek imkansızdır. Özellikle müzik ve bale dalında.

Kaynak: Hürriyet

 

 | Puan: 6 / 120 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan