İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 729263069 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Öss Tercihleri Yaparken Dikkat Ösym Tercih kılavuzu

Kategori Kategori: 2009 Öss Sonuçları | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 838471 Okunma | Yazar Yazan: admin | 14 Temmuz 2009 18:03:24

Üniversite için tercih yapacak olan adaylara önemli bilgi notları... Bu yazıya bir gözatıp, seçimlerinizi öyle yapın.

Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) başarılı olan öğrencileri zorlu bir maraton daha bekliyor. Çalışmalarının karşılığını tercihler döneminde alacak olan adaylar, seçtikleri mesleklerle yaşam biçimlerini de belirlemiş olacaklar. Peki tercih yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor?

FEM Dershaneleri'nden Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, tercih yapacak

 
 
adayların nasıl bir yol izlemesi gerektiğini anlattı. İşte önemli bilgi notları;

KİMLER TERCİH YAPABİLECEK?

Üniversitelerin ön lisans ve açık öğretim programlarını tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için sınavdan en az 165 puan almış olmak gerekiyor. 145 puanın altında puan alan öğrencilerin tercih hakkı bulunmuyor.

SANAT OKULLARI AVANTAJLI

Liselerin sanat alanı mezunları için ise durum biraz daha farklı. ÖSS-SÖZ- 1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DIL puan türünün herhangi birinden 145 puan almak üniversitelerin yetenek sınavlarına ön kayıt yaptırabilmek için yeterli oluyor. Özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırmak isteyen diğer lise mezunlarının ise aynı puan türlerinin en az birinden 165 puan alması gerekiyor.

TERCİH KİTAPÇIĞINI İNCELEYİN

Uzmanlar, tercih kitapçığını incelemeden öğrencilerin internet üzerinden tercih yapmasının sakıncalı olduğunu söylüyor. Tercih yapacak her adayın kitapçığı ayrıntılı olarak incelemesi gerektiğini belirten Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, "Örneğin meslek lisesi çıkışlı adayların lisans programlarını tercih etmeden önce tablo 3A ve tablo 3B'yi çok iyi incelemesi gerekiyor" diye konuştu.

ADAYLARA ÇOK ÖZEL TAVSİYELER

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bilimde, sanatta ve sporda başarılı, bedensel özürlü, okullarını birincilikle bitiren adaylara bazı ayrıcalıklar tanıyor. 'Özel' durumu bulunan adaylara, sağlanan hak ve kolaylıklar şöyle:

OKUL BİRİNCİSİNE EK PUAN

Lise ve dengi okulları birincilikle bitirenler, yükseköğretim programlarından kendilerine ayrılan özel kontenjanlardan yararlanacaklar. 2009- ÖSS'de başarılı olan okul birincileri, YÖSS ve varsa ek puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirilecek.

TUBİTAK YARIŞMASINDA BAŞARILI OLANLAR

Bilim olimpiyatlarına gönderilenlerle proje yarışmalarında derece kazananlar, alanlarıyla ilgili bir yükseköğretim programını tercihlerinde gösterirse ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları ayrı bir katsayı ile çarpılarak YÖSS puanlarına katılacak. Ayrıca, Uluslararası Bilim Olimpiyatları'nda altın, gümüş ve bronz madalya alanlar, alanlarıyla ilgili yükseköğretim programlarına sınavsız geçiş yapabilecek.

ÜSTÜN YETENEKLİLER DOĞRUDAN BAŞVURUN

Sanatta üstün yetenekliler, devlet konservatuvarlarının müzik ve sahne sanatları bölümleriyle güzel sanatlar fakültelerinin resim ve heykel vb. bölümlerinde okumak isteyenlerin, ilgili yükseköğretim kurumlarına doğrudan başvurmaları gerekiyor.

SPORDA BAŞARILI OLANININ PUANI ARTIRILACAK

Sporda üstün başarı sağlayan adaylar, spor alanlarında yükseköğretim programlarına yerleştirilirken ortaöğretim başarı puanları artacak.

BEDENSEL ENGELLİ ADAYLAR NASIL TERCİH YAPACAK?

Bedensel özürlü adayların puanları ÖSYM' nin saptayacağı özel bir yöntemle, özür türü, puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yapılacak.

YURTDIŞINI DÜŞÜNENLER

Yurtdışında okumak isteyen adayların öncelikle 2009-ÖSS' ye girmeleri ve ön lisans programlarında okuyacaklarsa en az 145, lisans programlarında okuyacaklarsa en az 165 puan almaları koşulu bulunuyor.

ALTERNATİF TERCİHLER

Tercih yapacak üniversite adayları, tercihlerinde farklı alternatifleri de değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Anadolu'daki üniversiteleri kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Eskişehir, Bursa, Adana, Gaziantep, Sakarya, Bolu, Trabzon, Samsun, Antalya, Isparta, Konya, Van ve daha pek çok ilde çok iyi üniversiteler var.

MESLEK LİSELİLER DİKKAT!

Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri hangi önceliklere göre yapılmaktadır?

Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre;

*Anadolu Teknik Lisesi,
*Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi,
*Meslek Lisesi,

*Çok eski yıllarda enstitü adı altında meslek lisesi sırasında verilir.

*Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içinde olanlara öncelik verilir.

*Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi - METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP'si yüksek olan adaylara öncelik verilir. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

2 YILLIK MESLEK YÜKSEK OKULLARINI GÖZARDI ETMEYİN

Hedefiniz ilk olarak 4 yıllık lisans bölümlerine girmek olabilir. Ama 4 yıllık hedeflediğiniz bir bölüme uğraşılarınız sonucunda giremiyorsanız o bölüme Dikey Geçiş Sınavı ile girmeyi düşünmelisiniz. 2 yıllık ön lisans programlarını bitirdikten sonra Dikey Geçiş Sınavı ile kendi bölümünüze devam edebilirsiniz...

DİKEY GEÇİŞ SINAVI'NI BİLİYOR MUSUNUZ?

Bildiğiniz üzere Dikey Geçiş Sınavı (DGS), ön lisans mezunlarının katılabildiği 4 senelik lisans öğrenimine geçiş yapmak için her sene ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavdır. Öğrencilerin sınav başarı notları, DGS puanları ve yüksekokul mezuniyet notlarının belirli bir oranının alınması ile hesaplanmaktadır.

ARAŞTIRIN! KONTENJAN ŞOKU YAŞAMAYIN

Not ortalamasının önemli olduğu kadar geçiş yapmayı düşündüğünüz bölümün kontenjan açmış olması da çok önemli. Bunları da tercih yaparken araştırmanızı tavsiye ederiz.

DOĞRU VE İSTENİLEN MESLEĞİ NASIL SEÇEBİLİRSİNİZ?

Meslek seçiminde doğru seçim yapmak ya da yapmamanın ötesinde seçilen mesleğin seçim yapılan ülkedeki arz ve talep dengesi de oldukça büyük önem taşıyor. Dolayısıyla bireyler sadece kişilik, ilgi, yetenek ve değerlerine göre meslek seçme kriteri ile yetinmeyip, seçtikleri mesleğin arz ve talep dengesini de göz önüne almak ve kontrol etmek durumundadırlar.

 

 | Puan: 8,5 / 24 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan