İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 751337909 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Türkiye'de Giremeyene Kıbrıs'ta Diploma Şansı

Kategori Kategori: Üniversite | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 945935 Okunma | Yazar Yazan: admin | 27 Ağustos 2007 23:50:20

KKTC, yükseköğretimde kaliteyi yakalamak için Türkiye'deki önemli üniversitelere kapısını açtı. Çünkü, turizmden sonra adanın en büyük gelir kaynağı yükseköğretim. Kıbrıs, Türkiye'nin iki seçkin üniversitesine kapısını aralamakla hem ekonomisine katkıda bulunuyor, hem de uluslararası tanınırlığını arttırıyor.

KKTC ve Türkiye hükümetleri arasında yapılan anlaşma gereği adaya önce ODTÜ gitti. Şimdi de İTÜ kampus açmaya hazırlanıyor. İTÜ, iki yıl içinde Kıbrıs kampusu için öğrenci almaya başlayacak.

KKTC’de yükseköğretimi güçlendirmek için ilk protokol 2000 yılında yapıldı. Türkiye ve KKTC hükümetleriyle ODTÜ Rektörlüğü arasında yapılan protokole göre, Türkiye’nin KKTC’ye yaptığı yardımdan ayrılan payla adada bir kampus kurulacaktı. 2004’te ODTÜ, KKTC Kampusu için Ankara’ya öğrenci aldı. Bir yıl sonra adada Güzelyurt’taki kampus inşaatı bitince bu öğrenciler KKTC’ye gitti. Şu anda 675 kişi Kıbrıs’ta ODTÜ öğrencisi olarak eğitim görüyor. Bu yıl alınacak öğrencilerle bu sayının 1000’e çıkması bekleniyor. 12 bölümü bulunan kampusta puanlar ODTÜ Ankara’dan daha düşük. Ancak eğitim paralı. TC uyruklular için yılda 7300 YTL. Yüksek puan alanlar burslu okuyabiliyor. Ama bu puanlar da ODTÜ’nün merkez kampusunda okuyanlara göre daha düşük. Kıbrıs ODTÜ’de okuyan öğrencilerin yüzde 90’ı Türkiye’den.

Teknik Üniversitesi de iki yıl içinde İTÜ KKTC kampusu için hazırlıklarını tamamlamak üzere. İTÜ, adanın kuzeydoğu bölgesinde Karpaz’da kampus açacak.

Kıbrıs adası güneyi ve kuzeyiyle 11 Eylül saldırısından sonra eğitime önem vermeye başladı. ABD başta olmak üzere Batı ülkeleri, Ortadoğu’dan kabul ettikleri öğrenci sayısını kısıtladılar. Güney Kıbrıs bu potansiyeli değerlendirmek için Yunanca eğitimden İngilizce eğitime geçti. KKTC de aynı hedef kitleden pay almak üzere üniversite sayısını artırdı ve destek için Türkiye’deki üniversitelerin kapısını çaldı.

KKTC’de Girne Amerikan, Doğu Akdeniz, Yakın Doğu, Uluslararası Kıbrıs ve Lefke Avrupa üniversiteleri bulunuyor. ODTÜ ile birlikte adada eğitim veren 6 üniversitede 40 binin üzerinde öğrenci ve 2 bini aşkın öğretim elemanı yaşıyor. Bu öğrencilerin yüzde 65’i Türkiye’den, yüzde 25’i KKTC’den, yüzde 10’u ise 60 ülkeden geliyor. KKTC nüfusunun dörtte birini öğrenciler oluşturuyor. Burada üniversitede okuyan bir öğrencinin yıllık tüm masrafı 10 bin dolar civarında. KKTC’de hizmet sektörünün büyüklüğü 1 milyar dolar; bunun yarısına yakını üniversitelerden geliyor.

ODTÜ Ankara- ODTÜ Kıbrıs puan farkı 90’a kadar çıkabiliyor
Kampus, ODTÜ Ankara’ya bağlı. Tüm kararları ODTÜ Senatosu alıyor. Kampusun yönetim kurulunun 7 üyesinden 5’ini ODTÜ Rektörü, 2’sini KKTC Milli Eğitim Kültür Bakanlığı atıyor. ODTÜ Ankara tarafından seçilen Kampus Yönetim Kurulu Başkanı da kampus rektörlüğü yapıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin KKTC’ye verdiği yardımdan alınan payla açılan üniversitenin hedefi 6 bin öğrenciye ulaşmak.

Öğretim üyeleri KKTC yasalarına ve mevzuatına tabi. Akademik kadro, ilk yıllarda Ankara’dan geldi ama şimdi kampus kendi kalıcı kadrosunu oluşturuyor. Özel statülü üniversite olan ODTÜ KKTC, adadaki Cumhuriyet Meclisi’nden çıkarılan kuruluş yasası ile açıldı. Şu anda 12 programda eğitim veriyor. Öğrencilerin yüzde 90’ı Türkiye’den, yüzde 5’i Kıbrıs’tan, yüzde 5’i de diğer ülkelerden. Hedef diğer ülkelerden gelen öğrenci oranını yüzde 20’ye çıkarmak. Ankara’daki öğrencilerle Kıbrıs’takiler arasında çok büyük puan farkları var. Bu farklar 90 puana kadar çıkıyor.

ODTÜ KKTC Kampus Rektörü Prof. Dr. Turgut Tümer şöyle diyor: "Ortadoğu Teknik Üniversitesi Türkiye’de birçok ilke imza attı. İlk internet bağlantısı, teknopark, kampus, bu üniversitenin öncülüğünde yapıldı. Şimdi de, yurtdışında kampus açan ilk üniversite oldu."

İTÜ Karpaz’da tersanesi ve marinasıyla deniz eğitimi verecek
Kuzey Kıbrıs’taki kampusunda üç fakülte kurmayı düşünüyor. Bunlardan birinde gemi inşaatı, denizcilik, deniz turizmi eğitimi verilecek. Hatta üniversite, eğitimi, açacağı marina ve tersaneyle desteklemeyi düşünüyor. Yat yapımında uzmanlaşacak, tasarım yapacak, üretecek kişiler yetiştirilecek. Yaşam Bilimleri Fakültesi ise moleküler biyoloji, genetik, çevre ve biyoloji mühendisliği, elektronik ve yazılım eğitimi verilecek. Ayrıca bir de Sanat ve Tasarım Fakültesi açılacak. İTÜ Kampusu Karpaz’da deniz kenarında kuruluyor. Mağosa ve Girne’deki tarihi yapılarda Sanat ve Tasarım öğrencileri okuyacak. Bu özel statülü üniversitede ücretler 5 bin YTL civarında olacak. İTÜ’nün hedefi 6 bin öğrenci.

Rektörü Faruk Karadoğan, "Bizim üniversitemiz birçok üniversitenin kuruluşuna destek sağladı" diyor. "Türkiye’de Karadeniz Teknik, Sakarya, Kadir Has, Işık, Kültür ve Doğuş Üniversiteleri’ni destekledik. Kıbrıs’ta da Doğu Akdeniz ve Lefke Üniversiteleri’ne aynı desteği verdik."

Kaynak: Hürriyet İK

 

 | Puan: 8,7 / 7 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan