İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 733742925 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Öğrenciye yüksek kira devri bitiyor

Kategori Kategori: Konaklama - Yurt | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 540076 Okunma | Yazar Yazan: admin | 11 Eylül 2009 00:07:50

Burdur Defterdarlığı dairelerin 'öğrenci evi' adı altında kiraya verildiğini ve öğrenci başına ücret alındığı şikâyetleri üzerine harekete geçti. Maliye'nin uygulaması diğer illere örnek olacak.

Maliye, Burdur'da üniversite öğrencilerine yüksek fiyatta daire kiralayan ev sahiplerini takibe aldı. Evini usulüne uygun kiralamayan ev sahiplerini 250 ile bin TL arasında ceza bekliyor.

Burdur Defterdarı Ramazan Taşaltın, dairelerin 'öğrenci evi' adı altında kiraya verildiğini ve öğrenci başına ücret alındığı şikâyetleri üzerine harekete geçtiklerini söyledi. Öğretim sezonun başlamasıyla birlikte bu şikâyetlerin daha da arttığını ifade eden Taşaltın, "Bir dairede 4 öğrenci kalacaksa, öğrenci başına aylık 200 ile 250 TL kira bedeli alınıyor. Toplamda ise dairenin kirası 800 ile bin TL arasına geliyor. Yalnızca bir öğrenci ile kira sözleşmesi imzalanarak diğer öğrencilerden yapılan tahsilâtların gizlendiği de elimize gelen şikâyetler arasında." diye konuştu.

'Öğrenci evi' adı altında kişilerden otel veya pansiyonlar gibi kişi başına kira talep edilmesi ve yemek, çamaşır yıkama, ütü gibi hizmetlerin sunulmasının o yeri mesken statüsünden çıkardığını belirten Taşaltın, şunları söyledi: "Bu durum hem vergi yasalarına karşı suç teşkil etmektedir. Hem de ev tutmak mecburiyetinde olan öğrencilerin zor durumundan istifade ederek haksız kazanç sağlamaya yönelik bir eylem niteliği oluşturmaktadır. Bu nedenle toplamda 500 TL ve üzeri olan ödemelerinin banka veya PTT kanalıyla yapılması ve kira sözleşmelerinde gerçek tutarların gösterilmesi yasal bir zorunluluktur."

Belirtilen hususlara aykırı hareket edenlerin tespiti halinde 250 ile bin TL arasında özel usulsüzlük cezası kesilebileceğini de kaydeden Defterdar Ramazan Taşaltın, ayrıca ev sahiplerinin vergi ziyaı cezası ve gecikme faizine de muhatap olabileceklerini hatırlattı.

Geçen yıl 32 ev sahibinin cezaya uğradığını belirten Taşaltın, yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte Vergi Dairesi Denetim Ekibi'nin denetimlere başlayacağını kaydetti. Defterdarlığın geçmiş yıllarda olduğu gibi kira geliri elde edenler açısından denetim ve tespit çalışmalarına da önem verilerek devam edeceğini dile getiren Taşaltın, "2009 yılında sadece kira geliri elde edenler için beyan sınırı 2 bin 600 TL. Bu rakamın aşılması halinde 25 Mart'a kadar beyan edilmesi gerekmektedir." dedi.

 

 | Puan: 10 / 4 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan