Kategori: Diğer Haberler | 0 Yorum | 411242 Okunma | Yazan: admin | 22 Aralık 2009 00:54:05
Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Üniversite ve yüksek okullarda okuyan lisans öğrencilerinin aylık alacakları miktar 200 lira olarak tespit edilmiştir. 180'den 200'e çıkardık. Master öğrencileri 400, doktora öğrencileri de 600 lira alabilecektir" dedi.
Çiçek, Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, ele alınan konulardan birinin "Dış Türkler ve Akraba Topluluklar" adı altında bir başkanlığın kurulması olduğunu söyledi.
Amerikan'dan Avusturya'ya kadar geniş bir dünya coğrafyasında sayıları 5 milyona yaklaşan vatandaşlar olduğunu, ayrıca yine dünya coğrafyasında sayıları 220 milyonu bulan soydaş ve akraba topluluklar olduğuna işaret eden Çiçek, "Evvela birinci kategorideki 5 milyona yakın vatandaşımızla ilgili olarak 30'a yakın devlet kurumu bu vatandaşlarımıza hizmet götürmeye çalışıyor" dedi.
Bakan Çiçek, hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde götürülmesinde bir dağınıklığın olduğunun ortaya çıktığını vurgulayarak, yurt dışında yaşan vatandaşların sorunlarının takibi, soydaş, akraba topluluğuyla ilgili çalışmalara yön verilmesi, Türkiye'den yurt dışına giden veya yurt dışından Türkiye'ye gelen öğrencilerle ilgili politikaların oluşturulması ve bu alanda çalışma yapan sivil toplum örgütleriyle işbirliğinin sağlanabilmesi bakımından bu hizmetlerin tek çatı altında toplanması ve bir muhatabın ortaya çıkmasının gerekli olduğunu bildirdi.
Yurt dışındaki Türklerin haklarının korunması, yaşam kalitelerinin artması, yaşadıkları yerde örgütlü halde kendi kimliklerini ve varlıklarını sürdürebilmeleri bakımından bu hizmetlerin tek elden sürdürülmesinin önemine değinen Çiçek, bu tip bir muhatabın bulunmasının yurt dışındaki vatandaşların da talebi olduğunu kaydetti.
Çiçek, toplantıda ele alınan konulardan birinin de, Gümrük Müsteşarlığı teşkilatının yeniden yapılandırılması olduğunu kaydederek, müsteşarlığın kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasların yeniden düzenlenmesinin ele alındığını söyledi.
Sosyal Yardım Bilgi Sistemi Projesi
Çiçek, toplantıda, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün, 6 aydan fazla bir zamandır üzerinde çalıştığı "Sosyal Yardım Bilgi Sistemi Projesi"nin takdiminin yapıldığını dile getirerek, projeyle sosyal yardım başvurusu yapan vatandaşların başvurularının sağlıklı şekilde karşılanması ve gerçekten hak edenlerin hizmetlerden faydalanabilmesinin amaçlandığını bildirdi.
Bir vatandaşın sosyal yardımlaşma vakıflarına başvurması halinde 8-10 yerden ihtiyaç sahibi olup olmadığının araştırıldığını, vatandaşın ihtiyaç sahibi olduğunu kendisinin ispatlamasının gerektiğine dikkate çeken Çiçek, 10 farklı kurumdan yapılan 24 ayrı sorgulama sonucunda kişinin hak sahibi olup olmadığına karar verildiğini dile getirdi.
Yeni sistemle vatandaşın ihtiyaç sahibi olup olmadığını kendisinin ispatlamak zorunda kalmayacağını vurgulayan Çiçek, "Devletin elindeki bu kayıtlar belli bir program çerçevesinde kayıtlara geçilmiş durumda. 10 farklı kurumdan 15 güne kadar zaman alan ve büyük emek, büyük masraf gerektiren bu iş, 7 saniye içerisinde gerçekten ihtiyaç sahibi olup olmadığını belirleme imkanına kavuşmuş olmaktadır. Böylece hem bir taraftan vatandaş külfetten kurtulmuş oluyor, hem yardıma ihtiyacı olan varsa kısa sürede buna kavuşmuş oluyor. Bürokrasi aza indirilmiş oluyor. Bir kısım art niyetli olanlar varsa bunlar da ortaya çıkarılmış oluyor" dedi.
Burslar
Bakanlar Kurulu'nda, üniversitede okuyan öğrencilere Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen bursların ve kredilerin ele alındığını da belirten Çiçek, "Üniversite ve yüksek okullarda okuyan lisans öğrencilerinin aylık alacakları miktar 200 lira olarak tespit edilmiştir. 180'den 200'e çıkardık. Master öğrencileri 400, doktora öğrencileri de 600 lira alabilecektir" diye konuştu.
Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında, hükümet uygulamaları ve politikalarıyla ilgili genel değerlendirmeler yapıldığını da söyledi.