İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 731562255 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Hortumcuya tanınan öğrenciye yok!

Kategori Kategori: Yurt Kur Bursları | Yorumlar 1 Yorum | Okunma 435383 Okunma | Yazar Yazan: admin | 09 Nisan 2010 11:27:24

Kredi Yurtlar Kurumu'na borçlu öğrencilerle ilgili 'son iş günü' ayrıntısı gözlerden kaçınca binlerce öğrenci icralık oldu.Yasaya yönelik düzeltmenin yapılabilmesi için ise 3 seçenek var ve 3'ü de birbirinden zor!

Kredi Yurtlar Kurumuna borçlu öğrencilerle ilgili ‘son iş günü’ ayrıntısı gözlerden kaçınca binlerce öğrenci Maliye ile icralık oldu. Yapılandırılan borçlar iptal edildi. Faizler yeniden belirlenerek icra süreci başladı.

 
Öğrenim ve Katkı kredisi alıp geri ödemeyenler ve geciktirenler hakkında yeni yasal düzenleme 21 Temmuz 2009 tarihinde öğrenci borçları yapılandırıldı.
 

Borç yapılandırması sonucu, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na başvuranlara 12-24-36 ay olmak üzere taksit imkanı ve gecikme faizlerinde indirim hakkı tanındı.

 
Bu haktan yararlanan öğrencileri, yeni çıkarılan yasadaki küçük ayrıntı mağdur ediyor.
 

5917 sayılı Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’un 15 inci maddesi ile 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununa eklenen geçici 4 üncü maddesinde yapılan değişiklikler; 6183 nolu Amme Alacakları Usulü Kanunu'ndakilerden farklı bir uygulamaya sahip.

 
Kamu alacaklarını düzenleyen  6183 nolu Amme Alacakları Usulü Kanunu’nda geciken taksitleri faizle ödeme imkânına sahip iken; bu yasadaki küçük ayrıntı binlerce öğrenciyi mağdur etti.
 
 

Vergi kaçıranlarıyla, banka hortumcularıyla ya da devletin alacaklı olduğu vatandaşlarlar yapılan anlaşmalarda; geciken ödemelerde aksayan taksitler faizle tahsil edilip; taksitlendirme hakkı korunurken, Kredi Yurtlar Kurumu’ndan alınan kredilerin geri ödemesinde bu hak tanınmıyor.

 
Üstelik kamu alacağı olan kredi borçlarına dair 5917 sayılı yasada yapılan değişiklik; 6183 no’lu yasanın maddeleri ile farklılık taşıyor.
 

Yani devlete borcunu faiziyle kredilendirip ödemesini düzenli gerçekleştiren öğrenciyi bir gün gecikme dolayısıyla banka hortumcusundan daha ağır cezayla cezalandırıyor.

Konuyla ilgili soruları yöneltmek istediğimiz, Kredi ve Yurtlar Kurumu Başkanının makamına ulaştık ama herhangi bir geri dönüş alamadık. Herhangi bir çalışmanın yapılıp yapılmayacağı ise  hala meçhul!

 
Uluslararası Hukuk Bürosu (UHB)’ndan Avukat Cengiz Göksel mağdur olan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için 3 yol bulunduğunu ifade etti. Üç yoldan yalnız biri öğrencinin bireysel tasarrufu ile gerçekleştirilebiliyor.
 

Göksel’e 6183 sayılı Amme Alacakları Kanunu ile 5917 sayılı kanunun uygulamalarının farklılığının Anayasa’ya aykırı olup olmadığını sorduk!

 
Göksel; 5917 sayılı yasada yer alan ‘son iş günü’ ifadesinin, mağdurlar karşısında yasayı haklı gösterse de diğer kamu alacaklarındaki uygulamalara bakıldığında öğrencinin aleyhine bir durumun söz konusu olduğunu söyledi. Göksel; bu konuda özel bir yasal düzenleme olduğu için bu yasanın dikkate alınacağını belirtti.
 

Yasaya karşı ancak mecliste bir iptal davası açılabileceğini belirten Göksel bir de yasanın Cumhurbaşkanınca da iptalinin talep edilebileceğini söyledi.

 
Göksel, bir diğer yöntem olarak da mağdur öğrencilerin İdare Mahkemesi’ne dava açabileceğini belirtti. Mahkemenin kanunun Anayasa aykırı olduğu kararına varması durumunda konuyu Anayasa mahkemesine götüreceğini açıkladı.
 

Kısaca mağdur olan öğrencilerin önünde birbirinden zor 3 seçenek var. Çıkarılan yasadaki ayrıntı ile mağdur olan binlerce öğrenci şimdi çözüm konusunda kara kara düşünüyor. Gözünü meclise diken öğrenciler konuyla ilgili acilen bir düzenleme yapılmasını bekliyor. 

 

 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar

igein { 25 Mayıs 2014 12:27:51 }
Dikkat.
Kisisel is için bir kredi ihtiyaci mi? hemen tamam da kredi transferi için simdi (igein_h_yizevbekhai@admin.in.th): evet bu email irtibata geçerseniz.
Diğer Sayfalar: 1.

 

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan