İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 751494374 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

LYS'ye 2 gün kala ince stratejiler

Kategori Kategori: YGS ve LYS Haberleri | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 573144 Okunma | Yazar Yazan: admin | 18 Haziran 2010 16:12:52

Üniversiteye girişin birinci aşaması olan Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) sonucunda 1 milyon 233 bin 580 aday LYS'ye katılma hakkı elde etti. LYS'de ince stratejilerle başarılı olabilirsiniz. LYS sınav sonuçları açıklanma tarihi

Üniversiteye girişin birinci aşaması olan Yükseköğretim Geçiş Sınavı (YGS) sonucunda 1 milyon 233 bin 580 aday LYS’ ye katılma hakkı elde etti. Bu adaylardan 605 bin 520’si 19 Haziran’da yapılacak Matematik Sınavı’na (LYS1), 31 bin 300’ü ise aynı gün öğleden sonra yapılacak Yabancı Dil Sınavı’na (LYS-5) girmek için başvurdu. 20 Haziran Pazar günü yapılacak Sosyal Bilimler Sınavı’na (LYS-4) da 349 bin 100 bin kişinin girmesi bekleniyor. 26 Haziran’da Edebiyat-Coğrafya Sınavı’nda (LYS-3) 635 bin 300, 27 Haziran’da yapılacak olan Fen Bilimleri Sınavı’nda (LYS-2) ise 276 bin 800 aday bu alanda iyi bir bölüme girmek için yarışacak. Üniversiteyi kazanmayı hedefleyen yüz binlerce öğrenciye sürpriz sınav tüyolarını veren Fem Dershaneleri Yayın Kurulu başkanları, başarılı olmanın yollarını sıraladı.

 
BUNLARI SAKIN GÖZARDI ETMEYiN
 

YGS kayıpları telafi edilebilir

** FEM Dershanesi’nden Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç,“ LYS’Lerde geçmişte yapılan ÖSS ve ÖYS’lerde sorulan sorulardan daha fazla soru gelecek. Bu sene ilk kez uygulanan YGS sorularında öğrenciler hayli zorlandı. Özellikle Sosyal Bilimler alanında tüm adaylar içinde 40 soruda hiç doğru olmaması öğrencileri bir hayli tedirgin ediyor” diyor.

 
 
LYS soruları YGS ’den farklı

** YGS  soruları genel olarak okuduğunu anlama, temel kavram ve ilkelerle düşünme, zihinsel beceriler ve basit işlemlere dayalı sorulardan oluşuyordu. Bundan dolayı bilgiye dayalı çalışma yapan adaylar fazla bir performans gösteremediler. Fakat LYS’de gerçekten konuyu bilen ve bildiğini kavrayıp uygulayabilen adaylar daha başarılı olacaklardır. Gerçek çalışanla çalışmayan LYS’lerde ayırt edilecektir.

 
 
ÖYS’ler yol gösterici olacak

** Önceki yıllara ait ÖYS soruları içerik ve zorluk bakımından LYS’lerde sorulacak sorulara yönelik ipuçları veriyor. Bundan dolayı geçmiş yıllara ait soruların mutlaka çözümlerine ulaşılmalıdır. Öğrenci sorulara cevap ararken aynı zamanda o konulara ait bilgilerini de tekrar hatırlamış olur. Çıkmış soruları çözmekle; LYS’lerde hangi konulardan soru geleceğini, LYS sorularının üslubunu ve mantığını, soruluş tarzını, konulara göre dağılımını ve konulardan ne tip soruların sorulabileceğini, soruların zorluk ve kolaylık oranlarını tespit edebilir.

 
Deneme çözerek tekrar yapın

** Deneme sınavları kişinin temelde çalışma düzeyini, derslere ve konulara göre bilgi düzeyinizi ölçmek ve varsa eksiklerinizi görmek için yapılıyor. Bu nedenle konu tekrarları deneme çözülerek de yapılabilir.

 
Zamanı sonuna kadar kullanın

** Sınavda zamanı çok iyi kullanmak gerekiyor. Zamanı son dakikasına kadar kullanılmalıdır. Zamanı kullanma becerisi ancak deneme sınavlarıyla kazanılabilir. Lüzumsuz yere sınava ara vermeden, çözümünde zorlanılan soruları ikinci tura bırakarak ve sanki gerçek sınavdaymış gibi deneme sınav olmak önemlidir.

 
Dikkatli okumak kazandırır

** Soru kökünü çok dikkatli okunmalıdır. Yanlışların çoğu, soruyu iyi okuyamamak dolayısıyla anlayamamaktan kaynaklanıyor. Sınavda bazı soru kökleri; “hangisi .... değildir?” , “hangisinde.... yoktur ?”, “hangisi ..... olamaz?” şeklinde olumsuz olarak verilebiliyor. Genelde olumlu soru cümlelerine alışkın olan öğrenci, olumsuz soru kökünü olumlu gibi okuyarak çözebileceği bir soruyu yanlış yanıtlayabilir. Bu nedenle acele etmeden, önce soruyu iyi anlamaya çalışılmalıdır.

 
‘Okuyorum ama anlamıyorum’

** Soruyu net olarak anlayamadığınızda tavsiye olunan şudur: Önce soru kökünü okuyun. Okurken ne demek istendiğini kaleminizle belirleyin. Sonra seçeneklerin ışığında soruyu bir kez daha okuyun. Soruda verilenler ile istenenleri karşılaştırın. Böylece soruyu daha iyi anlamanız kolaylaşır

 
Uzun sorudan korkmayın

** Bazı sorular, özellikle uzun sorular ilk bakışta zor gözükebilir. Ancak uzun sorular iyi açıklanmış sorulardır ve iyi okunduğunda sanıldığı gibi zor olmadığı görülür. Bu nedenle uzun sorulardan korkmamak gerekir.

 
Tüm şeçenekleri okuyun

** Özellikle sözel sorularda tüm seçenekler doğru izlenimi uyandırabilir. Adaydan “en doğru”yu bulması istenir. Bu nedenle ilk doğru görülen seçeneği işaretleyip diğerlerini bırakılmamalıdır. Verilen tüm seçenekler okunmalıdır. Ancak seçenekleri elerken çok dikkatli davranmak gerekir. Sorunun yanıtı olmadığından kesin emin olduğunuz seçenekleri eleme yoluyla bu şekilde soruya yaklaşabilirsiniz. Aksi halde kazanç yerine kayıp söz konusu olabilir.

 
Seçici sorulara dikkat!

** Tüm seçme sınavlarında öğrenciler arasında en iyileri ayırmak için çok güç sorular da vardır. Bu nedenle tüm soruları doğru yanıtlayamamanın doğal olduğu kabul edilmelidir. Yanıtlanamayan sorularla karşılaşıldığında kişi kendine güvenini kaybetmemeli.

 
Tekrar tekrar okumak isterseniz

** Dikkatinizin sınav boyunca kesilmemesi mümkün değildir. Zaman zaman zihninizin dağılması söz konusu olabilir. Bu durumda soruyu tekrar tekrar okuma gereğini duymaya başlarsanız, bir süre kalemi bırakın, gözlerinizi kapatın ve derin bir nefes alın. 10-15 saniyelik bir dinlenme egzersizi, sınava tekrar dikkatinizi vermenize yardımcı olacaktır.

 
Kaydırma yapmadan kodlayın

** Sorulara vereceğiniz yanıtları cevap kağıdınızdaki doğru yerlerine (kaydırma yapmadan) kodlayın. Kodlama yaparken yuvarlağın içini iyice doldurun, dışına da taşırmayın. Her şeyden önce kendinize güvenin ve başaracağınıza inanın.

 
Matematik sınavında sürpriz olabilir mi?

Daha önce sorulmamış bir başlıktan gelecek soru sayısı en fazla 4 ya da 5 olacaktır. Geçtiğimiz yıl sembolik mantık bilgisiyle de çözülebilen soru geldiğinden, bu yıl da aynı konudan soru gelebilir. Bu vakitten sonra hiç bilmediğimiz uzun konulara çalışmayınız. Bunun yerine eksik olan ve az bir gayretle tamamlayabileceğiniz konulara yönelmeniz size daha fazla katkı sağlayacaktır. “Ben sınava son 20 gün kala çalıştım ve kazandım” sözü gerçekleri yansıtmamaktadır. Bu tür sözlere kendinizi inandırıp tüm konuları tekrar etme (veya öğrenme) gayretinize düşerseniz, hayal kırıklığı yaşamanız kuvvetle muhtemeldir.

 
ÇÖZERKEN NE YAPMALIYIM?

50 soru için 75 dakika verileceğinden çözümü “1” dakikayı geçebilecek soru sayısı az olacaktır. Size gelen kitapçıkta sorulara düzensiz dizilmiş olabileceğinden, çözebileceğinizi düşündüğünüz soruları seçip, öncelikle onları çözebilirsiniz. Buna rağmen, sınav başlangıcında ummadığınız kadar soruyu işaretleyememiş olabilirsiniz. Bu durumda söyleyeceğimiz tek şey “benzer durumların önceki yıllarda yaşandığı, moralini bozmadan sınava devam eden öğrencilerimizin başarılı bir sınav geçirdikleri” olacaktır. “Bu soruyu da çözemeyeceksem” düşüncesine kesinlikle kapılmayınız. Bu düşünceyle çözmekte ısrar edeceğiniz soru, ilerde rahatlıkla çözebileceğiniz sorulara -size verilen süre içerisinde- ulaşmanızı engelleyecektir.

 
HATALI SORU iHTiMALi VAR MI?

Hatalı olduğunu düşündüğünüz soru varsa, neyin sorulmuş olabileceğini tahmin edip mutlaka cevaplama yapınız. Benzer şekilde çift cevaplı olduğunu düşündüğünüz soruda da (YGS de olduğu gibi) işaretleme yapınız, boş bırakmayınız. Ve tabii ki, size verilen süreyi sonuna kadar kullanınız.

 
PEKi EDEBiYAT NASIL GELECEK?

Geçmişte edebiyat soruları genellikle bilgi ağırlıklı olarak sorulurdu. Edebiyatla ilgili teorik bilgiler bu soruları çözmek için yeterliydi. Ancak geçen yıl çıkan parçaya dayalı yorum ağırlıklı soruları dikkate almak gerekir. Bu sorular çözülerek nasıl sorularla karşılaşılacağı anlaşılabilir. Edebiyatla ilgili teorik bilgiler iyi hazmedilmeli ve yeni soru tiplerine de yer veren nitelikli dokümanlardan bol bol soru çözülmelidir. Edebiyat sorularının çok zor olmadığı, konular iyi bilindikten sonra çok kısa sürede çözülebileceği unutulmamalıdır.

 
TARiHTE YORUM DÖNEMi BiTTi

LYS’ye yönelik sorulacak tarih soruları tamamen bilgiye dayalı olması muhtemeldir. Bundan dolayı konunun çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Bu da öğrenilen bilgilerin unutulmaması için pekiştirilmesini gerekli kılmaktadır.Tarih diğer derslere göre daha kolay öğrenilen bir derstir. Tarihi kolay öğrenme avantajının yanında kolay unutma dezavantajı da vardır. Dolayısıyla unutmamak için konuyu öğrendikten sonra bol bol soru çözmek, tekrar yapmak gerekiyor. Temelde ele alınması gereken yaklaşım var. Konular tam anlamıyla kavranmadan soru çözmeye geçmek çok anlamsızdır. Öncelikle eldeki kaynaklardan konular iyice bir kavranmalı ve tarihin mantığı olan sıralama anlaşılmalıdır.

 
SÖZELCiLERE COĞRAFYA UYARISI

Bu sene Türkiye’nin ekonomik coğrafyası ve ülkeler konusundan soru gelme ihtimali daha yüksek. Bu konulara dikkat etmelidirler.11 ve 12 sınıf okul kitaplarında konuya başlarken kısmındaki sorularla, etkinlikler kısmındaki sorulara dikkat edilmelidir. Çünkü bu sorular o konuda nelerin öğrenilmesine yönelik önemli ipuçlarındandır. Bu sorulara cevap verilebiliyorsa konu öğrenilmiş demektir. 1999 sorular ÖYS mutlaka çözülmelidir.

 

 | Puan: Henüz oy verilmedi / 0 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan