İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 751502756 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

Puanı düşük öğrenciler nasıl tercih yapmalı?

Kategori Kategori: YGS ve LYS Haberleri | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 756137 Okunma | Yazar Yazan: admin | 25 Temmuz 2010 23:15:24

Tercihlerle ilgili yazılar ve programlar genelde hep durumu iyi olan öğrencilere yöneliktir. Verilen taktikler ve tüyolar başarılı öğrencilerin işine yarar.

2010 Üniversite Tercih Rehberi

Başarı sırası ve puanı yüksek olan öğrencilerin tercih süreci genelde kolay geçer. Çünkü bu öğrenciler “Acaba nereye yerleşsem?” diye düşünür. Hâlbuki tam sınırda olan, sıralaması gerilerde bulunan öğrencilerin derdi daha büyüktür. Onlar “Acaba yerleşebilir miyim?” sorusunu sorarlar. Tercihlerle ilgili yazılar ve programlar genelde hep durumu iyi olan öğrencilere yöneliktir. Verilen taktikler ve tüyolar başarılı öğrencilerin işine yarar.

Biz bu yazımızda puanı düşük olan, “Acaba yerleşebilir miyim?” diye düşünen öğrencilere yol göstereceğiz.

Yeni Açılan Üniversiteler ve Bölümler   

Yeni açılan bölümler, puanı düşük olan öğrenciler için fırsatlardan bir tanesidir. Bu bölümler yeni açıldığı için puanları yoktur. Genelde tercih programlarında alt sıralarda yer alır. Yüksek puan alıp da tercih yapmak isteyen öğrencilerin pek dikkatini çekmez. Yeni açılan bölümler bu nedenle bir fırsattır.

Bununla beraber yeni açılan üniversitelerin nasıl eğitim verdiğinden emin olmayan öğrenciler bu üniversiteleri pek tercih etmez. “Daha sistemi oturmamıştır.”, “Köklü üniversiteleri tercih etmek daha iyidir” gibi düşüncelere sahip olan birçok öğrenci bu üniversitelere yönelmez. Dolayısı ile düşük puan alan öğrencilerin bu üniversitelere yerleşme ihtimalleri daha yüksektir. Bu sene birçok yeni devlet ve vakıf üniversitesi açılmıştır. Bu üniversitelerden tercih yapmak yerleşme şansınızı arttıracaktır.

Bu nedenle yeni açılan üniversitelere ve bölümlere tercih listenizde yer vermenizde fayda vardır. Bu üniversitelere ve bölümlere ÖSYM’nin rehberlik portalından kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

2009’da Kontenjanı Boş Kalan Bölümler

Birçok bölümün 2009 yılında kontenjanları boş kaldı. Bu şu anlama geliyor: Eğer 180 baraj puanı geçip bu bölümü tercih ederseniz yerleşme ihtimaliniz yüksek. Bu bölümlerin takipçisi olarak tercih listenizde 2009 yılında kontenjanını dolduramayan bölümlere yer vermek yerleşme ihtimalinizi yükseltecektir. Mesela Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümlerinin kontenjanı geçen sene dolmamıştır.  Bu bölümlerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Puan Türü Değişenler 

Bazı bölümlerin puan türü bir seneden diğer seneye geçerken değişir. Puan türü değiştiği için kılavuzda puansız olarak yer alır ve genelde gözden kaçırılır. Bu bölümleri tercih etmek de yerleşme şansızını yükseltir. ÖSYM’nin rehberlik portalı bu konuda da size yardımcı olacaktır. 

İkinci Öğretimler

İkinci öğretimler, eğitimlerini akşam veren bölümlerdir. Bu bölümler pek tercih edilmezler. Hem eğitimlerin akşam olması hem de harçlarının yüksek olması öğrencileri bu bölümlerden uzak tutar. Eğer sevdiğiniz bir bölümün ikinci öğretimini okumak size cazip geliyorsa tercih listenizde ikinci öğretimlere yer verebilirsiniz. İkinci öğretimin ücretlerine kılavuzun 235. Sayfasından ulaşabilirsiniz.

Vakıf Üniversiteleri

Vakıf üniversitelerinin şartları çok iyileşmesine rağmen genelde öğrenciler bu üniversitelerden uzak dururlar. Özellikle vakıf üniversitelerinin “tam burslu”, “% 50 burslu” bölümlerini tercih ederek yerleşme ihtimalinizi yine yükseltebilirsiniz.

Bulunduğunuz şehrin dışında bir üniversite okumaktansa bulunduğunuz ilde % 50 bursla okumak daha karlıdır. Çünkü şehir dışında okuyan bir öğrencinin kira, gıda ve kırtasiye masrafı en az 500-600 liradır. Birçok üniversitenin % 50’li burslu bölümleri de zaten aynı paraya kayıt almaktadır. Bu parayı bulunduğunuz ildeki vakıf üniversitesine vererek evden gidip gelebilirsiniz.

YGS ile Öğrenci Alan Bölümler

Her alanın (TM, TS, MF) mutlaka YGS puanı ile öğrenci olan lisans fakülteleri de bulunmaktadır. LYS puanı ile öğrenci alan Halkla İlişkiler bölümü olduğu gibi YGS puanı ile öğrenci alanı da vardır. Hakeza İnsan Kaynakları da aynı konumdadır. Kendi alanınızda olup da YGS puanı ile öğrenci alan 4 veya daha fazla yıllık lisans bölümlerini tercih ederek yerleşme şansınızı arttırabilirsiniz. Kendi alanınızdaki YGS bölümlerine buradan ulaşabilirsiniz. 

Aman Dikkat!

Bir üniversiteye yerleşeyim diye uğraşırken sakın tercih listenizde okumak istemeyeceğiniz bölüme, gitmek istemeyeceğiniz şehre yer vermeyin. Tercih listenizdeki her bölüm ve şehir isteyerek gideceğiniz yerler olsun. 

 

 | Puan: 10 / 19 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan