İSTATİSTİKLER

40 kategori altında, toplam 942 haber bulunmaktadır.

Bu haberler toplam 752157906 defa okunmuş ve 2231 yorum yazılmıştır.

KİŞİYE ÖZEL BİRE BİR MBA & MASTER ETKİNLİĞİ

İşte lys nedir ne değildir ?

Kategori Kategori: YGS ve LYS Haberleri | Yorumlar 0 Yorum | Okunma 535028 Okunma | Yazar Yazan: admin | 29 Nisan 2011 11:51:41

YGS ve LYS nedir ? YGS ve LYS sınav sistemi kafa karıştırmaya devame diyor. 1999'dan önce uygulanan iki aşamalı sisteme yeniden geçilen yeni sistemin detayları haberimizde .işte ygs ve lys arasındaki farklar.Sınavlar ile ilgili pratik bilgiler

Her yıl yaklaşık 1.7 milyon gencin kaderini belirleyen üniversite sınavlarında sistem yine değişmişti biliyorsunuz. İmam Hatip Liseleri’nin önünü tıkadığı gerekçesiyle bazı çevrelerce yıllardır eleştirilen farklı katsayı uygulamasının kaldırılmasının yanı sıra sınav sisteminde birçok yeniliğe de gidildi. ’dan itibaren uygulanan YGS ve LYS sınav sisteminin tüm detayları...

TÜM ADAYLARA AYNI KATSAYI: 1998 yılından bu yana meslek lisesi mezunları kendi alanlarından başka bölümleri tercih ettiklerinde katsayıları 0.3’le çarpılıyordu. Diğer liselerde okuyanların katsayıları ise 0.8’le çarpılıyordu. YÖK’ün yeni aldığı karara göre, artık bütün adayların katsayıları 0.15’le çarpılacak. Böylece, meslek lisesi mezunları alanları dışında tercih ettikleri bölümlere yöneldiklerinde herhangi bir kayıpları olmayacak. Örneğin bir tıp fakültesini veya bir mühendislik fakültesini sadece fen alanından mezun olanlar değil, diğer tüm alanlardan ve okul türlerinden mezun olanlar da tercih edebilecek ve bu adaylara farklı katsayı uygulanmayacak.

YGS - LYS FORUMLARINA GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ


KENDİ ALANINA EK PUANA DEVAM: Aralarında imam hatip liselerinin de bulunduğu meslek lisesi mezunları, kendi alanlarıyla ilgili bölümleri tercih ettiklerinde ek olarak orta öğretim başarı puanı 0.06 ile çarpılacak. Öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlara kendi alanlarında programları tercih etmeleri halinde ek puan verilecek. Bu adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.06 katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer 0.15 katsayısıyla çarpılmış puanlarına eklenecek. Söz konusu mezunlara ek puan verileceğine ilişkin hüküm yasal düzenlemede yer alıyor. Ek katsayı bugün 0.24 olarak uygulanıyor ve bu yükseköğretim programlarının sayısı sınırlı bulunuyor.

ÖN LİSANSTA LYS PUANI DA GEÇERLİ: Ön lisans programlarına, mevcut uygulamaya göre SAY-1, SÖZ-1, EA-1 gibi puan türleriyle giriliyor. Yeni sistemde de bu tür programlara YGS puanıyla girilebilecek ancak eğer aday LYS’ye de girmişse ve bu sınavdaki puanı yüksekse adayın yüksek olan puanıyla o programa girmesine imkan verilecek. Bu programlara sadece meslek lisesi mezunları değil genel lise mezunlarının da girebilmesine imkan sağlanacak. Bundan dolayı YGS’nin yanı sıra LYS puanlarının da ön lisans programlarına girerken geçerli olması kararı alındı. Bu uygulama bugün de benzer şekilde yapılıyor. Mevcut durumda genel lise mezunları meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçiş yöntemiyle girdikleri ön lisans programlarına, ÖSS’de SAY-1, SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinde aldıkları puanlara göre girebiliyorlar.

AOBP TAVAN PUANI 500: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı’ndaki (LYS) ağırlıklı puanların her biri, kendi içinde 100-500 arasındaki puanlara dönüştürülecek. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak.

YGS - LYS FORUMLARINA GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ


YENİ SINAVDA 160 SORU VAR: Yeni sistemde, sınavın birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sistemi’nde (YGS), Türkçe, Temel Matematik (Geometri dahil), Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testinin her birinden 40’ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. Adaylara toplam 160 dakika süre verilecek. Sınavın ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) ise soru sayıları ve süreleri testlere göre değişecek. Buna göre LYS-1 ile LYS-3’ün sınav süresi 120 dakika, LYS-2 ve LYS-4’ün sınav süresi 135 dakika, LYS-5’in soru sayısı 80, süresi 120 dakika olacak.

YGS’DE 6 AYRI PUAN TÜRÜ: YGS sonucunda altı ayrı puan türü belirlenecek. Bu puan türlerinin her birinde testlerin yüzde olarak ağırlıkları farklı olacak. Örneğin YGS-1’de Türkçe’nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik’in ağırlığı yüzde 40, Sosyal’in ağırlığı yüzde 10, Fen’in ağırlığı yüzde 30 olacak.

LYS’DE PUAN TÜRLERİ DE ÇEŞİTLENDİ: İkinci aşama olan LYS’nin Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS) ve Dil puan türü gruplarının her birinden birden fazla puan türü oluşturuldu. MF puan türü grubu MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4, TM puan türü grubu TM-1, TM-2 ve TM-3, TS puan türü grubu TS-1 ve TS-2, Dil puan türü grubu da DİL-1 ve DİL-2 puan türlerinden oluşacak.

PUAN DAĞILIMLARI YÖK’ÜN SİTESİNDE: Ön lisans ve lisans puan türlerinin programlara göre belirlenen dağılımı tüm detaylarıyla bugün YÖK’ün www.yok.gov.tr adresli internet sitesinde açıklanacak.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN YORUMU : YÖK SAĞOLSUN

Başbakan Erdoğan, YÖK’ün yükseköğretime girişte meslek liseleri ve imam-hatip liselerine yönelik katsayı farkı uygulamasını kaldırmasını “isabetli bir karar” olarak değerlendirdi. YÖK’e kararından dolayı teşekkür eden Erdoğan, “YÖK sağolsun, şu ana kadar olan bir haksızlığı, eğitim özgürlüğüne yönelik bir haksızlığı gidermiştir ve çok da farklı, dünyadaki bütün bu noktadaki çalışmaları değerlendirerek bir adım atmışlardır. Ben bu geciken, binlerce meslek lisesi mezunun mağdur edildiği böyle bir süreci düzelttikleri için kendilerine şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.

İKİ SİSTEMİN KARŞILAŞTIRMASI

ESKİ SİSTEM

DÜZ LİSE BİTİRENİN PUANI

Ağırlıklı Ortaöğrenim Başarı Puanı (AOBP) 80 olan bir öğrencinin toplam 240 sorudan 160’nı doğru bildiğini, kabul edelim. Eski sistemde bu öğrencinin AOBP’si düz lise olduğu için 0.8 ile çarpıldı ve eklenecek puan 64 oldu. 2009 katsayılarına düz lise öğrencisi kendi alanına göre şu puanları aldı:

Alanı Sözel ise: 240 (ham puan) + 64 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 304

Alanı Sayısal ise: 240 (ham puan) + 64 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 304

Alanı EA ise: 241 (ham puan)+64 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 305

MESLEK LİSESİ BİTİRENİN PUANI

Bu öğrenciler kendi alanlarında devam etmek istediklerinde katsayı yine 0.8’di. Ancak artı olarak okul puanlarını 0.24 katsayısı ile çarpılarak bu puan ekleniyordu. 160 soruyu doğru bilen öğrencinin aldığı puan, düz liseden 19 puan yüksek, yani 323 oluyordu. Ancak kendi alanlarını seçmediklerinde AOBP 0.3 ile çarpılıyordu. Yani düz liselilerden 40 puan dezavantajları oluyordu.

Alanı Sözel ise: 240 (Ham puan)+ 24 (Orta Öğretim Başarı Puanı) = 264

Alanı Sayısal ise: 241 (Ham puan) + 24 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 265

Alanı EA ise: 240 (Ham puan)+24 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 264

YENİ SİSTEM

ARADA FARK KALMADI

Yeni sistemde incelediğimizde ise öncelikle AOBP değiştiğini görüyoruz. Çünkü yeni sistemde bu puan 500 üzerinden değerlendiriliyor. 80’nin karşılığı 400 oluyor. Buradan yola çıkarak öğrencilerin yine aynı neti çıkardıklarını düşünelim. İşte yeni sisteme göre puanlama. Buna göre öğrenci ister düz lise ister imam hatipli olsun aldığı ortalama ham puanı 400 oluyor. Bu noktada devreye AOBP giriyor. 400 puan 0,15 ile çarpılıyor. Bu da 60 puan demek. Bu da eklendiğinde öğrencinin puanı 460 oluyor. Bu alan gözetmeksizin seçilen alanlar için geçerli. Yani İmam Hatiplisi de Meslek Liselisi de düz liselisi de aynı puanı alıyor.

KENDİ ALANI AVANTAJI SÜRÜYOR



Eğer meslek liseliler kendi alanında devam etmek isterlerse bu sefer ortaya farklı bir tablo çıkıyor. Yeni sistem bu öğrencilere ek puan veriyor. Bu da AOBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpılmasına ve bu puanın eklenmesini sağlıyor. Öğrencinin AOBP’si 400 olduğu için bu 0,06 ile çarpılıyor. Ortaya 24 puanlık bir ek çıkıyor. Bu sistem ile öğrencinin puanı 484’e çıkıyor.


LYS – Lisans Yerleştirme Sınavı Nedir?
LYS - YGS sınavında belirlenen baraj puanları geçenler LYS sınavında istedikleri alandan sınava gireceklerdir. LYS sınavındaki amaç; puan türlerinde artış yaptırarak, “alanındaki uygun öğrenciyi, uygun bölüme yerleştirme” açısından sağlam bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. LYS sınavı sonunda karşımıza 4 farklı ana puan türü çıkacak ve bunlar alt puan türlerine ayrılacaktır.

    TM : Türkçe-Matematik
    FM : Fen- Matematik
    TS : Türkçe-Sosyal
    Dil : Yabancı Dil

Bu noktadan sonra şunu diyebilirsiniz. Daha önceki ÖSS sınav sisteminden bir farkı yok. İşte bu nokta da LYS yi farklı kılan 4 ana puan türünün alt puan türlerinin hesaplanması. Örnek olarak; MF grubu içinde MF1, MF2, MF3…. şeklinde çok sayıda (alt) puan türü hesaplanacak. Puan türleri arasındaki fark, derslerin ağırlıklarında olacak.

LYS sınavıyla “alanındaki uygun öğrenciyi, uygun bölüme yerleştirme” amacı gütmüştü. Bu nasıl mı olacak? ÖSS sınav sistemiyle Elektronik Mühendisliği kazanan öğrenci ile Kimya Bölümünü kazanan öğrencilerin ikiside bölümlerine SAY-2 puan türünden giriyordu. Halbuki kimyanın, elektronik mühendisliğinde çok fazla işi yoktur. Bu karmaşayı son buldurmak için “alanındaki uygun öğrenciyi, uygun bölüme yerleştirme” amacını ortaya koyan LYS sınav sistemi devreye sokuldu.

5 farklı Lisans Yerleştirme Sınavı

LİSANS Yerleştirme Sınavları, içerik olarak şu anda uygulanmakta olan ÖSS ikinci aşama sınavından farklı olmayacak. Ancak sınav uygulamasında önemli değişiklikler var.

5 farklı LYS sınavı yapılacak:

* LYS-1 : Matematik Sınavı (Matematik, Geometri)
* LYS-2 : Fen Bilimleri Sınavı (Fizik, Kimya, Biyoloji)
* LYS-3 : Edebiyat-Coğrafya Sınavı (Türk Edebiyatı, Coğrafya-1)
* LYS-4 : Sosyal Bilimler Sınavı (Tarih, Coğrafya-2, Psikoloji/Sosyoloji/Mantık)
* LYS-5 : Yabancı Dil Sınavı(Almanca/ Fransızca/ İngilizce)

ÖSYM, LYS`leri haziran ayının ikinci yarısında iki ardışık hafta sonu yapmayı planlıyor. Temel ilke, bir günde bir sınav yapılması. Bu çerçevede, kesin olmamakla birlikte 20 Haziran Cumartesi günü LYS-1, 21 Haziran Pazar LYS-4, 27 Haziran Cumartesi günü LYS-2, 28 Haziran Pazar LYS-3 sınavlarının yapılması beklenebilir.Yabancı Dil Sınavı`nın (LYS-5`in) ne zaman uygulanacağı konusu net değil.

LYS`lerin uygulanmasında, derslerin test kitapçıkları ayrı ayrı olacak ve her ders için belli bir süre ayrılacak. Örneğin LYS-2`de Fizik, Kimya, Biyoloji için üç ayrı kitapçık olacak. Her testte sorulması planlanan soru sayısı (kesin olmamakla birlikte) 80-100. Her test için ayrı süre verilecek. Mesela önce fizik testi dağıtılacak, süre başlayacak, süre sonunda fizik testi toplanacak, sonra kimya testi dağıtılacak.

LYS-4 testi ile ilgili bir detayı açıklamakta fayda var. Bu testte yer alan Psikoloji/Sosyoloji/Mantık testi tek kitapçık olarak uygulanacak.

Yine LYS-1 testi ile ilgili bir detay önem taşıyor. Bu sınavda Matematik ve Geometri testleri ayrı kitapçık olarak uygulanacak.

YGS performansı LYS puanını etkileyecek

ADAYLARIN en çok merak ettiği konular arasında LYS puanlarına, YGS performansının etkili olup olmayacağı var. Bu konuda her ne kadar YÖK tarafından daha önce yapılan açıklamada LYS puanları hesaplanırken YGS`nin sadece temel-Matematik ve Türkçe testlerinin sonuçlarının dikkate alınacağı belirtilmişse de, Prof. Yarımağan, eğitim çevrelerinden gelen öneriler doğrultusunda YGS`deki tüm testlerin LYS puanında dikkate alınacağını belirtti. Bilindiği üzere, şu andaki sistemde birinci bölüm testlerinin ikinci puan türleri üzerindeki ağırlığı % 55-60 civarında. Yeni sistemde bu oranın % 35-40 civarında olacağı, Ünal Hoca`dan aldığımız detay bilgiler arasında

YÖK’ün katsayı farkını kaldırması büyük tartışma yaratırken, yeni sınav sistemi de kafa karıştırdı. 1999’dan önce uygulanan iki aşamalı sisteme yeniden geçilen yeni sistemi, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan tüm detaylarıyla anlattı. Önümüzdeki yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Nisan’da, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ise Haziran’da yapılacak.
 
Her yıl yaklaşık 1.5 milyon gencin kaderini belirleyen üniversite sınavlarında sistem yine değişti. İmam Hatip Liseleri’nin önünü tıkadığı gerekçesiyle bazı çevrelerce yıllardır eleştirilen farklı katsayı uygulamasının kaldırılmasının yanı sıra sınav sisteminde birçok yeniliğe de gidildi. İşte ’dan itibaren uygulanacak sınav sisteminin tüm detayları...

TÜM ADAYLARA AYNI KATSAYI: 1998 yılından bu yana meslek lisesi mezunları kendi alanlarından başka bölümleri tercih ettiklerinde katsayıları 0.3’le çarpılıyordu. Diğer liselerde okuyanların katsayıları ise 0.8’le çarpılıyordu. YÖK’ün yeni aldığı karara göre, artık bütün adayların katsayıları 0.15’le çarpılacak. Böylece, meslek lisesi mezunları alanları dışında tercih ettikleri bölümlere yöneldiklerinde herhangi bir kayıpları olmayacak. Örneğin bir tıp fakültesini veya bir mühendislik fakültesini sadece fen alanından mezun olanlar değil, diğer tüm alanlardan ve okul türlerinden mezun olanlar da tercih edebilecek ve bu adaylara farklı katsayı uygulanmayacak.
 
KENDİ ALANINA EK PUANA DEVAM: Aralarında imam hatip liselerinin de bulunduğu meslek lisesi mezunları, kendi alanlarıyla ilgili bölümleri tercih ettiklerinde ek olarak orta öğretim başarı puanı 0.06 ile çarpılacak. Öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanlara kendi alanlarında programları tercih etmeleri halinde ek puan verilecek. Bu adayların ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları 0.06 katsayısı ile çarpılacak ve bulunan değer 0.15 katsayısıyla çarpılmış puanlarına eklenecek. Söz konusu mezunlara ek puan verileceğine ilişkin hüküm yasal düzenlemede yer alıyor. Ek katsayı bugün 0.24 olarak uygulanıyor ve bu yükseköğretim programlarının sayısı sınırlı bulunuyor.

ÖN LİSANSTA LYS PUANI DA GEÇERLİ: Ön lisans programlarına, mevcut uygulamaya göre SAY-1, SÖZ-1, EA-1 gibi puan türleriyle giriliyor. Yeni sistemde de bu tür programlara YGS puanıyla girilebilecek ancak eğer aday LYS’ye de girmişse ve bu sınavdaki puanı yüksekse adayın yüksek olan puanıyla o programa girmesine imkan verilecek. Bu programlara sadece meslek lisesi mezunları değil genel lise mezunlarının da girebilmesine imkan sağlanacak. Bundan dolayı YGS’nin yanı sıra LYS puanlarının da ön lisans programlarına girerken geçerli olması kararı alındı. Bu uygulama bugün de benzer şekilde yapılıyor. Mevcut durumda genel lise mezunları meslek lisesi mezunlarının sınavsız geçiş yöntemiyle girdikleri ön lisans programlarına, ÖSS’de SAY-1, SÖZ-1 ve EA-1 puan türlerinde aldıkları puanlara göre girebiliyorlar.
 
AOBP TAVAN PUANI 500: Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile Lisans Yerleştirme Sınavı’ndaki (LYS) ağırlıklı puanların her biri, kendi içinde 100-500 arasındaki puanlara dönüştürülecek. Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) en büyüğü 500, en küçüğü 100 olacak şekilde hesaplanacak.
 

YENİ SINAVDA 160 SORU VAR: Yeni sistemde, sınavın birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sistemi’nde (YGS), Türkçe, Temel Matematik (Geometri dahil), Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testinin her birinden 40’ar olmak üzere toplam 160 soru yöneltilecek. Adaylara toplam 160 dakika süre verilecek. Sınavın ikinci aşaması olan Lisans Yerleştirme Sınavı’nda (LYS) ise soru sayıları ve süreleri testlere göre değişecek. Buna göre LYS-1 ile LYS-3’ün sınav süresi 120 dakika, LYS-2 ve LYS-4’ün sınav süresi 135 dakika, LYS-5’in soru sayısı 80, süresi 120 dakika olacak.
 
YGS’DE 6 AYRI PUAN TÜRÜ: YGS sonucunda altı ayrı puan türü belirlenecek. Bu puan türlerinin her birinde testlerin yüzde olarak ağırlıkları farklı olacak. Örneğin YGS-1’de Türkçe’nin ağırlığı yüzde 20, Temel Matematik’in ağırlığı yüzde 40, Sosyal’in ağırlığı yüzde 10, Fen’in ağırlığı yüzde 30 olacak.
 

LYS’DE PUAN TÜRLERİ DE ÇEŞİTLENDİ: İkinci aşama olan LYS’nin Matematik-Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS) ve Dil puan türü gruplarının her birinden birden fazla puan türü oluşturuldu. MF puan türü grubu MF-1, MF-2, MF-3 ve MF-4, TM puan türü grubu TM-1, TM-2 ve TM-3, TS puan türü grubu TS-1 ve TS-2, Dil puan türü grubu da DİL-1 ve DİL-2 puan türlerinden oluşacak.
 
İKİ SİSTEMİN KARŞILAŞTIRMASI
 

ESKİ SİSTEM

DÜZ LİSE BİTİRENİN PUANI
 
Ağırlıklı Ortaöğrenim Başarı Puanı (AOBP) 80 olan bir öğrencinin toplam 240 sorudan 160’nı doğru bildiğini, kabul edelim. Eski sistemde bu öğrencinin AOBP’si düz lise olduğu için 0.8 ile çarpıldı ve eklenecek puan 64 oldu. 2009 katsayılarına düz lise öğrencisi kendi alanına göre şu puanları aldı:

Alanı Sözel ise: 240 (ham puan) + 64 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 304
 
Alanı Sayısal ise:240 (ham puan) + 64 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 304
 

Alanı EA ise:241 (ham puan)+64 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 305
 
MESLEK LİSESİ BİTİRENİN PUANI
 

Bu öğrenciler kendi alanlarında devam etmek istediklerinde katsayı yine 0.8’di. Ancak artı olarak okul puanlarını 0.24 katsayısı ile çarpılarak bu puan ekleniyordu. 160 soruyu doğru bilen öğrencinin aldığı puan, düz liseden 19 puan yüksek, yani 323 oluyordu. Ancak kendi alanlarını seçmediklerinde AOBP 0.3 ile çarpılıyordu. Yani düz liselilerden 40 puan dezavantajları oluyordu.
 
Alanı Sözel ise: 240 (Ham puan)+ 24 (Orta Öğretim Başarı Puanı) = 264
 

Alanı Sayısal ise: 241 (Ham puan) + 24 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 265
 
Alanı EA ise: 240 (Ham puan)+24 (Orta Öğretim Başarı Puanı)= 264
 

YENİ SİSTEM bursbulcombulygs

ARADA FARK KALMADI

 
Yeni sistemde incelediğimizde ise öncelikle AOBP değiştiğini görüyoruz. Çünkü yeni sistemde bu puan 500 üzerinden değerlendiriliyor. 80’nin karşılığı 400 oluyor. Buradan yola çıkarak öğrencilerin yine aynı neti çıkardıklarını düşünelim. İşte yeni sisteme göre puanlama. Buna göre öğrenci ister düz lise ister imam hatipli olsun aldığı ortalama ham puanı 400 oluyor. Bu noktada devreye AOBP giriyor. 400 puan 0,15 ile çarpılıyor. Bu da 60 puan demek. Bu da eklendiğinde öğrencinin puanı 460 oluyor. Bu alan gözetmeksizin seçilen alanlar için geçerli. Yani İmam Hatiplisi de Meslek Liselisi de düz liselisi de aynı puanı alıyor.
 

KENDİ ALANI AVANTAJI SÜRÜYOR bursbulcombulygs

Eğer meslek liseliler kendi alanında devam etmek isterlerse bu sefer ortaya farklı bir tablo çıkıyor. Yeni sistem bu öğrencilere ek puan veriyor. Bu da AOBP’nin 0,06 katsayısı ile çarpılmasına ve bu puanın eklenmesini sağlıyor. Öğrencinin AOBP’si 400 olduğu için bu 0,06 ile çarpılıyor. Ortaya 24 puanlık bir ek çıkıyor. Bu sistem ile öğrencinin puanı 484’e çıkıyor.

 
Lys Sınav Sistemi Nedir ?

Lys Sınav Sistemi - 2011 Lys sınavlarıyla ilgili yeni değerlendirmelerle karşınızda olacağız. Sitemizi Ana Sayfanız yapmanızı tavsiye ediyorum. Yeni sınav sisteminde, puan türlerinde beklenen artış, `uygun vasıftaki adayı uygun bölüme yerleştirilmesi` açısından etkin ve sağlıklı bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.
LYS sonunda 4 temel puan grubu oluşuyor :
* TM (Türkçe Matematik) (bugünkü sistemde EA-2`ye karşılık geliyor)
* MF (Matematik-Fen) (bugünkü sistemde SAY-2`ye karşılık geliyor)
* TS (Türkçe-Sosyal) (bugünkü sistemde SÖZ-2`ye karşılık geliyor)
* DİL (Yabancı Dil) (bugünkü sistemde DİL`e karşılık geliyor)
İşte bu noktada belki de yeni sınav sisteminin getirdiği en önemli değişiklik şu oluyor : ÖSYM her puan grubunun alt puan türlerini belirleyecek. Mesela MF grubu içinde MF1, MF2, MF3.... şeklinde çok sayıda (alt) puan türü hesaplanacak. Puan türleri arasındaki fark, derslerin ağırlıklarında olacak.

Soru ağırlıklarını Lys soru ve cevapları başlığı altında görebilirsiniz. bursbulcombulygs

Hangi puan türünde, hangi dersin ne kadar ağırlıklı olacağı henüz belirtilmedi Ygs ve Lys Soru Konuları başlığımızı takip ediniz. Yeni uygulamanın amacı, bölümlere yerleştirilecek adayların başarılarını bölümlerin beklentileri ile örtüştürmek. Örnek vermek gerekirse Mimarlık ile Biyoloji bölümlerini ele alalım. Şu andaki sistemde Mimarlık ve Biyoloji bölümleri de SAY-2 puanı ile öğrenci alıyor. Fakat iyi bir mimar olabilmek için bilinmesi gereken biyoloji bilgisi ile iyi bir biyolog olmak için bilinmesi gereken biyoloji bilgisi doğal olarak birbirinden farklı ve şu andaki sınav sisteminde bu ayrıştırılamıyor. Yeni sınav sistemi ile bu ayrışma artık yapılabilecek.

Bu konuda merak edilen bir konu da, aynı isimli bölümlerin puan türlerinin ayrı olup olamayacağı yönünde. Prof. Yarımağan, aynı isimli bölümlerin farklı puan türü ile öğrenci almayacağını belirtiyor. Örneğin bazı inşaat mühendisliği bölümleri mesela MF4 ile öğrenci alırken diğer inşaat mühendisliği bölümleri MF5 ile öğrenci almayacaklar.

Puan türlerindeki bu çeşitlenmenin ardından, dershanelerin sunacakları ürün/hizmet paketlerinde de önemli bir çeşitlenme söz konusu olabilir. `dan itibaren `Tıp Fakültelerine hazırlık için Butik Dershaneler`, `Hukuk Bölümleri için Özel Sınıflar` şeklinde ilanlar ile karşılaşmamız sürpriz olmayacaktır. ( Ygs Hazırlık )

5 farklı Lisans Yerleştirme Sınavı

LİSANS Yerleştirme Sınavları, içerik olarak şu anda uygulanmakta olan ÖSS ikinci aşama sınavından farklı olmayacak. Ancak sınav uygulamasında önemli değişiklikler var.

5 farklı LYS sınavı yapılacak:

    * LYS-1 : Matematik Sınavı (Matematik, Geometri)
    * LYS-2 : Fen Bilimleri Sınavı (Fizik, Kimya, Biyoloji)
    * LYS-3 : Edebiyat-Coğrafya Sınavı (Türk Edebiyatı, Coğrafya-1)
    * LYS-4 : Sosyal Bilimler Sınavı (Tarih, Coğrafya-2, Psikoloji/Sosyoloji/Mantık)
    * LYS-5 : Yabancı Dil Sınavı(Almanca/ Fransızca/ İngilizce)


ÖSYM, LYS`leri haziran ayının ikinci yarısında iki ardışık hafta sonu yapmayı planlıyor. Temel ilke, bir günde bir sınav yapılması. Bu çerçevede, kesin olmamakla birlikte  LYS-1, 2 LYS-4, LYS-2,  LYS-3 sınavlarının yapılması beklenebilir.Yabancı Dil Sınavı`nın (LYS-5`in) ne zaman uygulanacağı konusu net değil.

LYS`lerin uygulanmasında, derslerin test kitapçıkları ayrı ayrı olacak ve her ders için belli bir süre ayrılacak. Örneğin LYS-2`de Fizik, Kimya, Biyoloji için üç ayrı kitapçık olacak. Her testte sorulması planlanan soru sayısı (kesin olmamakla birlikte) 80-100. Her test için ayrı süre verilecek. Mesela önce fizik testi dağıtılacak, süre başlayacak, süre sonunda fizik testi toplanacak, sonra kimya testi dağıtılacak.

LYS-4 testi ile ilgili bir detayı açıklamakta fayda var. Bu testte yer alan Psikoloji/Sosyoloji/Mantık testi tek kitapçık olarak uygulanacak.

Yine LYS-1 testi ile ilgili bir detay önem taşıyor. Bu sınavda Matematik ve Geometri testleri ayrı kitapçık olarak uygulanacak.

YGS 'de alacağınız puan %40 oranında Lys Puanlarınızı etkileyecek.

ADAYLARIN en çok merak ettiği konular arasında LYS puanlarına, YGS performansının etkili olup olmayacağı var. Bu konuda her ne kadar YÖK tarafından daha önce yapılan açıklamada LYS puanları hesaplanırken YGS`nin sadece temel-Matematik ve Türkçe testlerinin sonuçlarının dikkate alınacağı belirtilmişse de, Prof. Yarımağan, eğitim çevrelerinden gelen öneriler doğrultusunda YGS`deki tüm testlerin LYS puanında dikkate alınacağını belirtti. Bilindiği üzere, şu andaki sistemde birinci bölüm testlerinin ikinci puan türleri üzerindeki ağırlığı % 55-60 civarında. Yeni sistemde bu oranın % 35-40 civarında olacağı, Ünal Hoca`dan aldığımız detay bilgiler arasında.
 
Anahtar Sözcükler: yeni öss,ygs,lys,nedir,nasıl,iki,sistemin,farkları,2011,Geçiş Sınavı Çıkmış Soruları ve Cevapları, Çıkmış Sorular ve Cevap Anahtarı, Çıkmış YGS Soruları, YGS Çıkmış Soru ve Cevaplar, YGS Çıkmış Sorular ve Cevapları, 2011 Yükseköğretime Geçiş Sınavı Çıkmış Sorular, Yükseköğretime Geçiş Sınavı Soruları,11 nisan ygs soruları, 11 nisan ygs soruları ve cevapları,  ygs sınav sorularının cevapları,  ygs soruları,  ygs soruları ve cevapları, ygs sınav kitapçığı, ygs sınav soru kitapçığı, ygs sınavı, ygs sınavı soruları, ygs sınavının soruları, ygs soruları,Ygs Puan Hesaplama Motoru  :  ygs sınavından sonra doğru ve yanlış soru sayılarını girerek kullanabileceğiniz ygs puan hesaplama motoru doğruya en yakın şekilde ygs puan hesaplama işlemini yapacaktır.  ygs puan hesaplama motoru ile ayrıca diğer aşama olan lys puanı kolayca hesaplanabilir. Bu ygs hesaplama motoru kullanılarak tüm ygs puan türlerini kolayca hesaplayabilirsiniz. YGS Puanmatik te 6 farklı ygs puan türü hesaplanacaktır. Ygs puanı hesaplama sistemine Türkçe, Temel matematik, Sosyal Bilimler ve Fen bilimlerinden yaptığınız doğru ve yanlış soru sayılarını girerek kolayca ygs puan türlerini hesaplayabilirsiniz. ygs puanı hesaplama motoru  bu ygs puan hesaplama motoru geçen senenin verileri ele alınarak hesaplanmıştır. YGS de alınan puanın LYS sınavına etkisinin %40 olduğunuda söylemek isteriz. 2011 YGS puan hesaplama nasıl yapılır. Ygs Puan Hesaplaması bölümlere göre etkin olan derslerin katsayılarla çarpılması ve birbirleriyle toplanması ile yapılıyor. Formulize etmemiz gerekirse Ygs-4 puan türünde ygs puan hesaplaması şöyle oluyor : 2011 YGS-TS: Türkçe puanı x katsayı + Sosyal puan x katsayı + Matematik puanı x katsayı + Fen puan x ( katsayı ). ygs 1, ygs 2, ygs 3, ygs 4, ygs 5, ygs 6, lys 1, lys 2, lys 3, lys 4, lys 5 Puan hesaplama bursbulcombulygs

http://www.bursbul.com/forum/forum_posts.asp?TID=1601

 

 | Puan: 10 / 3 Oy | Yazdırılabilir SayfaYazdır

Yorumlar


Henüz Yorum Yazılmamış

Yorum Yazın



KalınİtalikAltçizgiliLink  
Simge Ekle

    

    

    

    





Arama ARAMA


Anketi Doldur, Hediye Tatil Kazan