Bu yıl başlatılan';Doktora Sonrası Geri Dönüş Burs Programı'yla yüzlerce araştırmacının daha Türkiye'ye dönüşü mümkün olacak. Maaş gibi burs veren TÜBİTAK, çalışmayı geçen hafta
Bu yıl başlatılan ‘Doktora Sonrası Geri Dönüş Burs Programı‘yla yüzlerce araştırmacının daha Türkiye’ye dönüşü mümkün olacak. Maaş gibi burs veren TÜBİTAK, çalışmayı geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’na da taşıdı. Hükümetin tam destek verdiği proje, beyin göçünü tersine çevirmeyi hedefliyor. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından koordinasyonu yürütülen program, Türk araştırmacıların Türkiye’ye dönmelerini teşvik etmek amacıyla uygulamaya konuldu.
Beyin göçünü tersine çevirerek Türkiye’deki bilim üretimine destek verilmesi amaçlanan program ‘Doğa Bilimleri’, ‘Mühendislik ve Teknoloji’, ‘Tarımsal Bilimler’, ‘Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler’ alanlarında doktorasını tamamlamış, ‘Tıbbi Bilimler’de de doktora veya uzmanlığını bitirmiş olanları kapsıyor. Bu alanlarda doktoralarını tamamlamasına karşın halen yurtdışında ikamet ederek alanıyla ilgili bir işte en az 2 yıl çalışan Türk vatandaşları, Türkiye’de araştırma yapmaları halinde aylık 2 bin 750 TL burs alabiliyor.
BURS SÜRESİ EN ÇOK 24 AYTÜRK vatandaşlarının başvurabildiği program için, araştırma yapılan kuruluşun en üst yetkilisi veya kurulu tarafından kabul edilmiş olmak, aynı anda TÜBİTAK‘ın herhangi bir programından bursiyer olarak desteklenmemek şartları aranıyor. TÜBİTAK dışında herhangi bir kurum tarafından mecburi hizmet karşılığı doktora veya uzmanlık için yurtdışına gönderilen ve mecburi hizmetini yapmak üzere ülkeye geri dönenler ise programa kabul edilmiyor.
HER AYIN SON CUMASI!HER ayın son cuma günü alınan başvurular, BİDEB Değerlendirme ve Destekleme Kurulu tarafından değerlendiriliyor. Altı ay içinde mazeretsiz çalışmalarına başlamayanların bursları ise iptal edilecek.
YOLUNU BİLE KARŞILIYORVERİLEN burs 24 ay süreli. 2 bin 750 TL’lik burs, her ay sonunda bursiyerlerin banka hesaplarına yatırılıyor. Bursiyerin yurtdışından Türkiye’ye dönüşüne ait yol gideri de bir defaya mahsus olarak program kapsamında TÜBİTAK tarafından karşılanıyor. Başvuru sırasında özgeçmiş ve yayın listesiyle birlikte, yurtdışında ikamet ettiğine ve 2 yıl alanıyla ilgili bir işte çalışmış olduğuna dair belgeler, ayrıntılı araştırma önerisi ve çalışma planı, adayla birlikte çalışacak doktoralı uzman araştırmacıların bilgileri ve yurtdışındaki bilim insanlarından alınmış iki referans mektubu da talep ediliyor.